Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Όταν τα παιδιά παίζουν. Αποκαλυπτικές φωτογραφίες από τα προαύλια σε σχολεία ανά τον κόσμο

Αναδημοσίευση από Αλφαβήτα

Μαθητές σε διάλειμμα


Σχολείο, κουδούνι για διάλειμμα, δραπέτευση στο προαύλιο για λίγα λεπτά ξενοιασιάς.

Η ίδια ψυχολογία για όλα τα παιδιά του κόσμου, από την Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, έως τη Λωρίδα της Γάζας και τη Σιέρα Λεόνε.
Όμως οι διαφορές και οι αντιθέσεις μπορεί να είναι τεράστιες όσον αφορά στους προαύλιους χώρους των σχολείων όπου τα παιδιά θα αφεθούν για να παίξουν ελεύθερα.
Το 2009, ο διεθνούς φήμης φωτογράφος James Mollison αναπολώντας τις σχολικές μέρες του στην Οξφόρδη, συνειδητοποίησε ότι σχεδόν πάντα θυμόταν το διάλειμμα και τα παιχνίδια στο προαύλιο χώρο του σχολείου του, που άλλοτε ήταν διασκεδαστικά, αλλά και κάποιες φορές βίαια.
Ο Mollison επέκτεινε το έργο του στην Κένυα και τελικά κατέληξε σ ένα οδοιπορικό σε όλο τον κόσμο, φωτογραφίζοντας προαύλια σε περισσότερες από δώδεκα χώρες. Βρήκε μια απίστευτη ποικιλομορφία στα σχολεία, αλλά, επίσης, μια παγκοσμιότητα στο παιδικό παιχνίδι-ιδιαίτερα των αγοριών.
Ίσως η μόνη εξαίρεση σε αυτό ήταν η Ιαπωνία, όπου τα παιδιά ήταν πραγματικά εκπληκτικά καλά στην συμπεριφορά μεταξύ τους.

Ο φωτογράφος εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα με τα παιδιά και την ατμόσφαιρα στο προαύλιο ενός σχολείου της Νορβηγίας. Ανεξαρτήτως του πόσο άσχημος είναι ο καιρός, όλοι έβγαιναν έξω για να μάθουν μέσα από την εμπειρία του παιχνιδιού. Υπάρχουν περιοχές όπου τα παιδιά μπορούν να αναρριχηθούν στα δέντρα ή να κατασκευάσουν στρατόπεδα από ξύλα και πέτρες.
Ο φωτογράφος James Mollison δίνει μια εικόνα των παιδιών αυτών και των χώρων που παίζουν στο φωτογραφικό του λεύκωμα, αλλά και στην έκθεση με τίτλο Playground. «Ζωντανά» φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη στιγμή που χτυπά το κουδούνι, ταξιδεύουν, αλλά και προβληματίζουν τον θεατή, σε σχολεία της Αργεντινής, της Βολιβίας, τη Ινδίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Νεπάλ και αλλού.
Ματιές σε ξένοιαστες στιγμές παιδιών γυμνασίου και λυκείου, αποκαλύπτουν, ταξικές, οικονομικές και πολιτισμικές διαφορές που χαρακτηρίζουν και τελικά διαμορφώνουν την εκπαίδευση σε σχέση με τη γεωγραφία.

© James Mollison Dechen Phodrang, Thimphu, Bhutan

Valley View School, Mathare, Nairobi, Kenya © James Mollison

Aida Boys School, Bethlehem, West Bank © James Mollison

Ecole primaire Kroo Bay, Freetown, Sierra Leone© James Mollison
© James Mollison Hull Trinity House School, Hull, UK

© James Mollison Shohei Elementary School, Tokyo
© James Mollison Utheim Skole, Kårvåg, Averøy, Norway

© James Mollison Ecole primaire St. Mary of the Assumption, Brookline, Massachusetts

© James Mollison Lycée Holtzl, Tel Aviv, Israel

Inglewood High School, Inglewood, California © James Mollison



ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr Όταν τα παιδιά παίζουν. Αποκαλυπτικές φωτογραφίες από τα προαύλια σε σχολεία ανά τον κόσμο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.