Ποιοι είμαστε

Ήταν στις μέρες που γιορταζόταν  η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι εκλογές στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας έρχονταν και εμείς, μια ομάδα εκπαιδευτικών, με σαφείς πολιτικοοικονομικές αντιλήψεις, βρισκόμασταν να συζητήσουμε τη δημιουργία ενός πολιτικού και εκπαιδευτικού σχηματισμού. 
Έμοιαζε με κακόγουστο αστείο. Ψωμί - Παιδεία – Ελευθερία. Το σύνθημα του Πολυτεχνείου, αυτή τη χρονιά μας εξέφραζε απόλυτα. Μόνο  που η γιορτή είχε συμπέσει χρονικά με την ανάδειξη μιας κυβέρνησης– εξαμβλώματος από κάποιους εκείνης της γενιάς, χέρι – χέρι με νοσταλγούς της χούντας! Μιας κυβέρνησης, που ισχυριζόταν ότι κατασκευάστηκε για να μας σώσει.
Κι όμως. Η αναγκαιότητα δημιουργίας μιας κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» πήγασε από το αδήριτο καθήκον τους να σώσουν το σύστημα που υπηρετούν. Το σύστημα – τέρας που κάθε μέρα παίρνει όλο και πιο φρικιαστικό πρόσωπο, μας βυθίζει στη φτώχια, όσους έχουμε ακόμα δουλειά, στέλνει το 1/3 όσων μπορούν να δουλέψουν στην ανεργία, απλώνει πάνω στην κοινωνία το πέπλο της κατάθλιψης, καταργεί κυνικά και τις τελευταίες  υπόνοιες ενός κοινωνικού κράτους, διαλύει το δημόσιο σχολείο και υποθηκεύει με μνημονιακούς όρους το μέλλον των παιδιών.
Αυτό το κράτος σ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, που μας άφησε γεια, στηρίχθηκε σταθερά πάνω σε πυλώνες, ένας από τους οποίους ήταν και ο συνδικαλισμός. Για ορισμένους αποτέλεσε εφαλτήριο για τον πολιτικό στίβο. Για αρκετούς, εργαλείο για την ατομική τους αναρρίχηση και την άσκηση εξουσίας στους χώρους δουλειάς. Για τους πολλούς, για όλους εμάς, καθησυχαστική αντιπροσώπευση.
Τόσα χρόνια τους ψηφίζαμε γιατί νομίζαμε ότι υπηρετούν τα συμφέροντά μας, λες και ήμασταν ανίκανοι να ασχοληθούμε οι ίδιοι με τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής στο σχολείο και στην κοινωνία.
Οι πιο πολλοί μας πούλησαν.
Εμείς αδειάσαμε τις γενικές συνελεύσεις.

Στις πρώτες αυτές συγκεντρώσεις του Τελευταίου Θρανίου, όπως ονομάσαμε την ομάδα μας,  σκεφτήκαμε καλύτερα. Είπαμε ότι μπορούμε καλύτερα μόνοι μας. Ήμασταν  λίγοι. Ξέραμε, όμως, ότι πολλοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες έχουν  τους ίδιους προβληματισμούς.
Και αυτό φάνηκε στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας και  στις εκλογές της 23ης Νοεμβρίου 2011 και η προσπάθειά μας να δώσουμε μιαν άλλη διάσταση στον συνδικαλισμό, κατόρθωσε να πετύχει 234 ψήφους και 2 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

Στο πρώτο μας κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας, λέγαμε ότι προσπαθούμε να πάψει πια:
•    Η υποκλοπή της ψήφου μας με ψεύτικες υποσχέσεις για κοινωνικούς αγώνες ανατροπής μιας κατάστασης την οποία τα δικά τους κόμματα (που ουδέποτε απαρνήθηκαν) δημιούργησαν.
•    Η εκβιαστική εξαγορά της ψήφου μας με αντάλλαγμα την προνομιακή μεταχείριση σε αποσπάσεις και τοποθετήσεις.
•    Η ανεμπόδιστη δράση των επαγγελματιών συνδικαλιστών ως τοπικό αναισθητικό με χοροεσπερίδες και ολιγοήμερα ταξιδάκια αναψυχής στο εξωτερικό, προφανώς εμμένοντας στο «λεφτά υπάρχουν» και «μαζί τα φάγαμε».
•    Η στάση μας ως παθητικών ανά διετία ψηφοφόρων.
 

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές όλα τα παραπάνω συνεχίζουν να μας εκφράζουν και είναι κάποια από αυτά για τα οποία πασχίζουμε με την παρουσία μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

Στην προσπάθειά μας αυτή θέλουμε να είμαστε πάντα δίπλα, μαζί να συζητάμε, να καταθέτουμε προτάσεις, να συναποφασίζουμε για τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο.  Περιμένουμε όλους εσάς, που είτε μας στηρίξατε στις εκλογές, είτε όχι, έχουμε παρόμοιο κώδικα σκέψης και συμπεριφοράς να πλαισιώσουμε ομάδες εκπαιδευτικών και να δουλέψουμε για όλα αυτά που προσδοκούμε από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας.

Αρχική Συντονιστική ομάδα και υποψήφιοι στις εκλογές της 23/11/11 :

1.    Αντωνιάδης Αμανάτιος   
2.    Αποστολοπούλου Εύη
3.    Αυγερινός Γιάννης
4.    Γοδέβενου Ελένη
5.    Ζέρβα Ευδοκία
6.    Ζερβουδάκης Μπάμπης
7.    Καϊτσιώτης Δημήτρης
8.    Καλαθέρη Μαγδαληνή
9.    Κατσαδούρας Θανάσης
10.    Κοντονίνας Δημήτρης
11.    Κωστοπούλου Μίκα
12.    Μανούσου Δήμητρα
13.    Μουρτζάκης Θανάσης
14.    Μούτσιος Δημήτρης
15.    Παπουτσή Έλλη
16.    Σαμπάνη  Βάσω
17.    Σιόλια Μαριλένα
18.    Τασίνα Αρετή
19.    Χαλκιά Βιβή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.