Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Λίγη γνώση ιστορίας δε βλάπτει...

Το Πολυτεχνείο ζει……45 χρόνια μετά……


     Με απογοήτευση, θλίψη, θυμό αλλά όχι με έκπληξη, διαβάσαμε την τοποθέτηση της κ. Ελένης Μπασινά (νηπιαγωγού, πρώην Διευθύντριας Π.Ε. Εύβοιας, πρώην συνδικαλίστριας με τη ΔΑΚΕ Π.Ε.) στο Eviatop (http://www.eviatopblog.gr/2018/11/44.html) (και πιθανότατα και αλλού). 
Το ελάχιστο που μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει την τοποθέτηση αυτή είναι ότι είναι ανιστόρητη, απαράδεκτη και ταυτόσημη με τις απόψεις των πιο ακροδεξιών πολιτικών μορφωμάτων… Και να σκεφτεί κανείς ότι ήταν παιδαγωγός και διαμόρφωνε για χρόνια προσωπικότητες… 
        Νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας λοιπόν η κ. Μπασινά; Ας φροντίσει να μελετήσει τα γεγονότα της μαύρης και ζοφερής επταετίας της χούντας, της λογοκρισίας, του φόβου, της ανελευθερίας, της καταστρατήγησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ανελευθερίας, της φίμωσης, των βασανιστηρίων των αγωνιστών στην ΕΑΤ-ΕΣΑ, τις φυλακίσεις, την εξέγερση των φοιτητών της Νομικής αρχικά και αργότερα του Πολυτεχνείου κι έπειτα ας προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση! 
       Το Πολυτεχνείο 45 χρόνια μετά όχι απλά ζει αλλά μας εμπνέει και μας δείχνει το δρόμο για τους συλλογικούς αγώνες που οφείλει το εκπαιδευτικό κίνημα να δίνει καθημερινά για να παλέψει για τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των παιδιών, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν ενιαίου δεκατετράχρονου σχολείου! Τα συνθήματά του όπως το Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία παραμένουν επίκαιρα! Υπήρξαν νεκροί που έπεσαν ηρωικά για τη λευτεριά και τη δημοκρατία κι αυτό συνιστά ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός! Όπως αδιαμφισβήτητο είναι και το γεγονός ότι ανεξαρτήτως της μετέπειτα πολιτικής πορείας/εξέλιξης ορισμένων αγωνιστών του Πολυτεχνείου όταν χρειάστηκε να ρισκάρουν τη ζωή τους για την ελευθερία ήταν εκεί και τη ρίσκαραν! Επιπροσθέτως, το Πολυτεχνείο, οι αγώνες που δόθηκαν μέσα σε αυτό κι ό,τι άλλο αυτός ο χώρος σηματοδοτεί δεν ανήκει σε κανέναν προσωπικά και κανείς δε δύναται ως εκ τούτου να τα καπηλεύεται όλα αυτά. 

     Θα είχε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον να μας απαντούσε η κ. Μπασινά αν ως νηπιαγωγός εφάρμοζε τις εγκυκλίους του Υπουργείου και βέβαια αν ως Διευθύντρια Π.Ε. Εύβοιας έλεγχε τους υφισταμένους της εάν εφάρμοζαν και τηρούσαν κάθε εγκύκλιο του Υπουργείου. 

       Κι ίσως ο εορτασμός της επετείου «του Πολυτεχνείου της Δαμανάκη» (όπως αναφέρει) να είναι ανώτερος από τη γραμματική και τα μαθηματικά, να σηματοδοτεί ένα μάθημα ζωής για τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, για να σπείρουμε στη σκέψη των παιδιών το σπόρο των συλλογικών αγώνων, κι ας μην «κάνουν μια μέρα μάθημα κανονικά» (όπως η ίδια γράφει). 

Το Τελευταίο Θρανίο καταδικάζει τις απαράδεκτες και βαθιά συντηρητικές δηλώσεις της κ. Μπασινά όσο και την απόφαση του Δ.Σ. των σχολαρχών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που ζήτησαν τη μη πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, συμβάλλοντας στην ιστορική λήθη ή στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας. 

45 χρόνια δεν ταΐζουμε τους νέους με παραμύθια αλλά μπολιάζουμε το νου και την ψυχή τους με τις υψηλές πανανθρώπινες αξίες της λευτεριάς, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, των συλλογικών αγώνων. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΡΑΝΙΟ 

http://teleftaio-thranio.blogspot.gr/

Υποσημείωση
Κυριακή 18/11/2018

Η κ. Μπασινά απάντησε στο κείμενό μας. Δεν μπαίνουμε στη λογική να ανταπαντήσουμε και να κρατάμε στη δημοσιότητα ένα θέμα για το οποίο δε θέλουμε να παρακολουθήσουμε στον κατήφορό του. Το μόνο που λέμε είναι πως χαιρόμαστε που η ίδια είναι παρελθόν για την εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.