Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών.

Το Υπουργείο Παιδείας μας ενημερώνει ότι:
"Η 18η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση. Η Ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς και μαθητές μαθήτριες των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες, να προγραμματίσουν και να διεξάγουν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης κατά των παιδιών με στόχο την ενδυνάμωσή τους".

Με αφορμή αυτή τη μέρα βλέπουμε την ταινία κινουμένων σχεδίων "Το μυστικό της Νίκης" και συζητάμε το πώς προσέχουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας, το ποιος και πού μπορεί να μας αγγίξει. Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχουν τέτοια μυστικά και ότι οι γονείς μας, ή  η δασκάλα μας πρέπει να ενημερωθούν. 


Βιβλία που μας βοηθούν να προσεγγίσουμε το θέμα:

"Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει", της Ελένης Δασκαλάκη, από τις εκδόσεις Σοκόλη (ηλικία 4+).
Το βιβλίο έχει προλογίσει ο Θάνος Ασκητής, ενώ μετά το παραμύθι υπάρχουν δύο παραρτήματα, στα οποία οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν πολύτιμες συμβουλές. Από την πώληση κάθε τεμαχίου διατίθεται το ποσό των 0,75€ για την υποστήριξη του έργου των Γιατρών του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία.
«Η Ρίνα είναι μια χαρούμενη μικρή αστερίας που ζει στον βυθό της θάλασσας στην ήσυχη γειτονιά των κοραλλιών. Μια μέρα, η μαμά τη στέλνει στο σπίτι της γειτόνισσάς τους, της κυρίας Αχινού για να ζητήσει μαργαριταράκια για το κέικ που φτιάχνει. Η φιλική κυρία Αχινού όμως απουσιάζει και στο σπίτι είναι μόνο ο κύριος Αχινός. Η συμπεριφορά του ξαφνιάζει και κάνει τη μικρή Ρίνα να νιώσει άσχημα, σαν άρρωστη, χωρίς όμως να ξέρει γιατί της συμβαίνει αυτό. Όταν η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει στη μαμά, νιώθει σαν να φεύγει ένας θαλάσσιος ελέφαντας από το στήθος της»

"Για το σώμα μου αποφασίζω εγώ", από τη σειρά «Μιλάμε στα παιδιά για…», από τις εκδόσεις Μίνωας (ηλικία 4+).
Αν θέλεις να ενημερώσεις το παιδί για τη σωματική του ασφάλεια και να το ενδυναμώσεις ψυχολογικά, τότε το βιβλίο αυτό αποτελεί την ιδανική επιλογή. Μέσα από τις σελίδες του, το παιδί θα μάθει ποια είναι τα απόκρυφα μέρη του σώματος, ποια είναι τα ασφαλή ή όχι αγγίγματα, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα μυστικά και στις εκπλήξεις, καθώς και πως πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στα όρια των άλλων. Και αυτό το βιβλίο φυσικά περιέχει παραρτήματα με θέματα συζήτησης για γονείς, παιδαγωγούς αλλά και όσους ασχολούνται με τη φροντίδα παιδιών.


Μπορείτε ακόμη να κατεβάσετε δωρεάν το Βιβλίο για της Καμπάνιας «Ένα στα Πέντε», προκειμένου να του διδάξετε τον «Κανόνα των Εσωρούχων» στα παιδιά σας, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.underwearrule.org/source/text_gr1.pdf.

Για μας τους εκπαιδευτικός, χρήσιμο είναι και μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν το βιβλίο της Ε. Αθανασοπούλου, με τίτλο «Σεξουαλική Κακοποίηση: Χρήσιμες Πληροφορίες για Εκπαιδευτικούς», πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.diapolis.auth.gr/diapolis_files/drasi6/a9.pdf.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.