Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Προγραμματισμός και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων.


Ενημέρωση από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας.

Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων- Νηπιαγωγών Χαλκίδας, σχετικά με την Υπουργική απόφαση για τον προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου επισημαίνει, ότι πρόκειται για αποσπασματική, διαφοροποιημένη επανάληψη του προηγούμενου πλαισίου της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, που όμως δεν έχει μετρήσιμα αποτελέσματα. Για να μην αποτελέσει μια γραφειοκρατική διεκπεραιωτική διαδικασία, που θα επιφορτίσει τους εκπαιδευτικούς με αναποτελεσματικές διαδικασίες γραφειοκρατικής μορφής, θα πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου, με ανατροφοδότηση και επιμόρφωση όπου και όταν χρειάζεται. 

Το ζήτημα είναι σοβαρό και απαιτεί συλλογική αντιμετώπιση, προτάσεις και ουσιαστικό διάλογο. Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΔΟΕ 

Προγραμματισμός και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων.

«Με την Υπουργική Απόφαση της 18-1-2019 «Προγραμματισμός και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων», το Υπουργείο Παιδείας έρχεται να υλοποιήσει (για το σχ. έτος 2019-2020) την πρόβλεψη της παρ. 7 του άρθρου 47 του ν. 4547/2018 «οι θεματικοί άξονες αναφοράς του προγραμματισμού και της αποτίμησης, καθώς και ο τύπος των σχετικών εκθέσεων καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ι.Ε.Π.». 

Στη διάρκεια της 87ης Γενικής Συνέλευσης του Κλάδου, τον Ιούνιο του 2018 καθώς και σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στο διάστημα που ακολούθησε, αναπτύχθηκε συζήτηση σε σχέση με τα όσα προβλέπει ο ν. 4547/2018 στο Κεφάλαιο Δ΄ για την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης καθώς και στο άρθρο 47 για τον προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων. 

Είναι σαφές ότι με τον ν. 4547/2018 ο κλάδος κεφαλαιοποιεί τον αγώνα που έδωσε τα προηγούμενα χρόνια για την κατάργηση του Π.Δ. 152/2013 της αξιολόγησης – χειραγώγησης καθώς και των σχετικών άρθρων του ν.3848/2010, κάτι που αποτελεί δικαίωση για τον κλάδο και ενισχύει την πίστη μας στις συλλογικές διεκδικήσεις. 

Είναι, όμως, εξίσου σαφές ότι όλα όσα θεσμοθετούνται με τον ν. 4547 σε σχέση με την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης διαλύουν την ψευδαίσθηση ότι η κατάργηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου θα σήμαινε και κατάργηση της αξιολόγησης – χειραγώγησης, αφού αυτό που φέρνουν δεν διαφέρει σε τίποτα απ’ αυτήν. Αξιολογική-αριθμητική κατάταξη, χαρακτηρισμοί για τα στελέχη, όπως «μέτρια», «ανεπαρκή» και «ακατάλληλα», αξιολόγηση «βάση ανώνυμου ερωτηματολογίου», δυνατότητα ένστασης μόνο για βαθμολογία μικρότερη του 75 και συμμετοχή των αξιολογητών στο όργανο εξέτασης των ενστάσεων, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το ότι και η αξιολόγηση στελεχών του ν. 4547 είναι χειραγώγηση και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή από τον κλάδο. Η απάντηση μας όταν θα αποπειραθεί η κυβέρνηση να την εφαρμόσει θα είναι η κήρυξη απεργίας-αποχής από αυτήν. Απόφαση που μόνο το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ή η Γενική Συνέλευση του κλάδου μπορεί να λάβει. 

Η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίζονται οι θεματικοί άξονες αναφοράς του προγραμματισμού και της αποτίμησης, καθώς και ο τύπος των σχετικών εκθέσεων εμπεριέχει το θετικό στοιχείο ότι δεν εισάγει χαρακτηριστικά ποσοτικών δεικτών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε άμεση σύνδεση με μια διαδικασία αξιολογικής καταγραφής με χαρακτηριστικά χειραγώγησης και κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων. Από εκεί κι έπειτα είναι οφθαλμοφανές ότι οι εκθέσεις που έχουν καθαρά ποιοτικά χαρακτηριστικά (εκτός από τα σημεία του παραρτήματος ΙΙΙ που αναφέρονται στα σχέδια δράσης), είναι σε πολλά σημεία βερμπαλιστικές και ανούσια «απαιτητικές», δεν αποτυπώνουν εύστοχα τις ανάγκες προγραμματισμού και ανατροφοδότησης του σοβαρότατου έργου που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί στις σχολικές μονάδες κάτι που μεταφράζεται σε απομάκρυνση από την ουσία και, με βάση την πικρή εμπειρία του παρελθόντος, εμπεριέχει τον κίνδυνο να βρεθούν και πάλι οι εκπαιδευτικοί στο στόχαστρο για όλες τις κακοδαιμονίες του εκπαιδευτικού συστήματος. 

Η πρόβλεψη του νόμου για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης είναι, εξ αρχής, προβληματική αφού αφήνει στη διακριτική ευχέρεια και στην πιθανή αλλαγή πολιτικής βούλησης περί της στόχευσης στο ζήτημα της αξιολόγησης, της εκάστοτε κυβέρνησης ή του Υπουργού Παιδείας τον καθορισμό των, πολύ ουσιαστικών, στοιχείων για τη διαδικασία προγραμματισμού – αποτίμησης, των αξόνων και των εκθέσεων. Γι αυτό και θεωρούμε ότι, πέρα από τα σημεία της Υπουργικής Απόφασης που χρειάζονται αλλαγές, θα πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί το άρθρο 47 του ν. 4547 και να συμπεριλάβει τόσο τους άξονες όσο και τον τύπο των εκθέσεων, έπειτα από αναλυτική συζήτηση με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ώστε να κινείται πλήρως στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και ανατροφοδότησης του παιδαγωγικού έργου και να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος σύνδεσης της διαδικασίας προγραμματισμού – αποτίμησης με μια νέα αξιολόγηση – χειραγώγηση. 

Με δεδομένο το γεγονός ότι η διαδικασία αφορά το επόμενο σχολικό έτος 2019-2020, επομένως υπάρχει χρόνος αν υπάρχει και βούληση, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αναθεωρήσει δύο ακόμη σημεία του άρθρου 47 ν. 4547/2018. 

Συγκεκριμένα, η αναφορά στην παράγραφο 3 «…λαμβάνοντας υπόψη του και τις απόψεις του σχολικού συμβουλίου για θέματα που εντάσσονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του…» ενέχει τον κίνδυνο παρερμηνειών στο πλαίσιο λειτουργίας του σχολικού συμβουλίου και να εκληφθεί, κακώς, ότι το σχολικό συμβούλιο έχει τη δυνατότητα έστω και έμμεσης εμπλοκής στο παιδαγωγικό έργο της σχολικής μονάδας. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο το σημείο αυτό να τροποποιηθεί ώστε να διασαφηνιστεί ότι δεν θα υπάρχει εμπλοκή του σχολικού συμβουλίου στο παιδαγωγικό έργο της σχολικής μονάδας. 

Στην παράγραφο 4, ο ρόλος του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου φαίνεται να είναι εξαιρετικά ισχυρός σε σχέση με αυτόν του συλλόγου διδασκόντων αφού οι παρατηρήσεις που διατυπώνει, δίνεται η αίσθηση ότι υποχρεωτικά λαμβάνονται υπόψη από τις σχολικές μονάδες τόσο στον προγραμματισμό όσο και στην αποτίμηση. Στο σημείο θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση με την οποία να διασφαλίζεται ότι η τελική απόφαση, τόσο για τον προγραμματισμό όσο και για την αποτίμηση, ανήκει στο σύλλογο διδασκόντων ώστε να μην τίθεται θέμα παρέμβασης από μονοπρόσωπο όργανο στην πολύ σημαντική εργασία που επιτελεί ο σύλλογος κάτι που θα παρέπεμπε σε διαδικασίες αξιολόγησης – χειραγώγησης. 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρεί απαραίτητη την πραγματοποίηση συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για όλα τα παραπάνω, άμεσα. Τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα τεθούν υπόψη της βάσης των συναδέλφων στη διαδικασία έκτακτων γενικών συνελεύσεων που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις του κλάδου για το τόσο σοβαρό αυτό ζήτημα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.