Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Διήμερο Εθνομουσικολογικό Σεμινάριο: ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.



Ο Σύλλογος Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας Τ΄ ΑΛΩΝΑΚΙ στα πλαίσια της συνεχούς επιμόρφωσης, αλλά και ευαισθητοποίησης σε ζητήματα λαϊκού πολιτισμού και ειδικότερα της Άυλης Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, θα πραγματοποιήσει διήμερο εθνομουσικολογικό σεμινάριο με θέμα: Μουσικοί Χάρτες της Ελλάδας το διήμερο 8 & 9 Δεκεμβρίου 2018, στην κεντρική αίθουσα του Συλλόγου Β. Ηπείρου 55β στη Χαλκίδα.


Το διήμερο εκπαιδευτικό εθνομουσικολογικό σεμινάριο θα υλοποιήσει ο κ. Χάρης Σαρρής Δρ. Εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών, Διδάσκων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκτέλεση/ Ερμηνεία της Παραδοσιακής Μουσικής» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Στόχος του διήμερου Σεμιναρίου είναι να σχηματιστεί μια κατά το δυνατόν σφαιρική θεώρηση του φαινομένου της παραδοσιακής μουσικής και του πολιτισμικού πλαισίου της, υπό το πρίσμα των κοινωνικοπολιτισμικών αλλαγών οι οποίες έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά τον τελευταίο αιώνα. Έτσι, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να γνωρίσουν τα αναλυτικά εργαλεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν σε βάθος την μουσική, το χορό και τον κόσμο τους, όπως αυτά συνεχίζουν να μας εμπνέουν και να μας συντονίζουν ως τις μέρες μας, μέσα από το γλέντι. 
Το διήμερο σεμινάριο παρέχεται δωρεάν από τον σύλλογο «τ΄ Αλωνάκι» και οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο mail * του συλλόγου alonakixalkida@yahoo.com 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε: 
  • Εκπαιδευτικούς και μαθητές λυκείου. 
  • Δασκάλους ελληνικών χορών. 
  • Μέλη – χορευτές ελληνικών χορών σε πολιτιστικούς οργανισμούς 
  • Φίλους της παραδοσιακής μουσικής – Μέλη ομάδων δημοτικού τραγουδιού 
  • Μουσικούς, καθηγητές και μαθητές Ωδείων και Μουσικών Σχολών. 
  • Ανθρώπους που ευαισθητοποιούνται σε θέματα ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. 
*ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ενδιαφέρομαι να παρακολουθήσω το διήμερο εθνομουσικολογικό σεμινάριο με θέμα: ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο Σάββατο & Κυριακή 8 & 9 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Συλλόγου « τ΄ αλωνάκι» από τον Δρ. Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σαρρή, σύμφωνα με το πρόγραμμα*.


Ονοματεπώνυμο:


Ιδιότητα- επάγγελμα:


E-mail:


Τηλέφωνο επικοινωνίας:


Στους συμμετέχοντες θα δοθεί σχετική βιβλιογραφία και βεβαίωση παρακολούθησης.

Ποια είναι η έννοια του μουσικού χάρτη; Είναι η μουσική ενός τόπου απλώς, ένα σύνολο από αποθησαυρισμένες στατικές μουσικές ψηφίδες; Και τι είναι αυτό που ενεργοποιεί την κινητικότητα μουσικών, χορών, τραγουδιών και μουσικών οργάνων στο διάβα του χρόνου; 

Ερωτήματα όπως τα παραπάνω θα απασχολήσουν το διήμερο εθνομουσικολογικό σεμινάριο με τίτλο “Μουσικοί Χάρτες της Ελλάδας”

Μέσα από τέσσερις δίωρες εισηγήσεις και την προβολή μιας ταινίας ντοκιμαντέρ θα σκιαγραφηθούν μουσικές διαδρομές, σχέσεις και αλληλεπιδράσεις από τον χώρο της παραδοσιακής μουσικής. Ένα γοητευτικό κουβάρι όπου η μουσική και ο χορός πλέκονται με τρόπο αλληλένδετο με την ιστορία και το κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο.


Το πρόγραμμα του διήμερου σεμιναρίου*


Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018


Πρώτη διάλεξη: 17:00 – 19:00


Η μουσική ζωή στις αγροκτηνοτροφικές κοινωνίες της στεριανής Ελλάδας


Ο χορός και το αντιφωνικό τραγούδι. Το χοροστάσι και ο κόσμος του. Τα μουσικά όργανα και οι ιδιαιτερότητες του οργανικού ρεπερτορίου. Η είσοδος και διάδοση του κλαρίνου. Η σύνδεση της μουσικής ζωής της κοινότητας με τον κύκλο του χρόνου και τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής.


Δεύτερη διάλεξη: 19:00 – 21:00


Η μεταπολεμική πορεία της παραδοσιακής μουσικής στη Στεριανή Ελλάδα.


Οι μουσικοπολιτισμικοί μετασχηματισμοί. Η αστικοποίηση. Η αποσάθρωση των αγροκτηνοτροφικών κοινωνιών. Η τυποποίηση και ομογενοποίηση του χορευτικού ρεπερτορίου. Ο ρόλος της δισκογραφίας.


21:00 – 22:00 Συζήτηση. Προβολή του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ “Γκάιντες λαλούν” (30 λεπτά). Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κιτσικούδης, έρευνα πεδίου – επιστημονική επιμέλεια: Χάρης Σαρρής.


Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018


Τρίτη διάλεξη: 11:00 – 13:00


Ανιχνεύοντας τις μουσικές της Κρήτης και του Αιγαίου


Η έννοια του μουσικού δικτύου. Τα πολύστιχα τραγούδια. Το διαλογικό γλέντι. Από την ασκομαντούρα και την παλαιά λύρα στο βιολί και στον σύγχρονο τύπο λύρας. Το παγκρήτιο μουσικό και χορευτικό ρεπερτόριο. Η δισκογραφία. Λύρα ή βιολί; Οι συνέπειες του πολέμου και της αστικοποίησης στη νησιωτική Ελλάδα. Από την πλατεία του χωριού στο κρητικό κέντρο και από ‘κει στη χοροεσπερίδα. Το σταρ σίστεμ. Η έντεχνη μουσική της Κρήτης.


Τέταρτη διάλεξη: 13:00 – 15:00


Με τι αφτιά ακούμε και με τι πόδια χορεύουμε; Ζητήματα μουσικής και ταυτότητας. Η έννοια του φολκλόρ και της αναπαράστασης. Οι “φυλές” της παράδοσης. Αύριο τι; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.