Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Διδάσκω σημαίνει παίρνω την ευθύνη



"... Η βασική αρχή της διδασκαλίας του ήταν ''παίξ' το για να το μάθεις, ζωντάνεψέ το''. Παρά την  πολύχρονη εμπειρία του όμως, παρά τα καλά αποτελέσματα της διδασκαλίας του, είχε πάντα τις αμφιβολίες του. "Πόσο διδάσκεται η τέχνη και με ποιο τρόπο; Μήπως είναι η μέθοδός μου μια προσωπική εμμονή, ένα παιχνίδι ιδιοτελούς αυτοεπιβεβαίωσης; Μήπως κάποιοι τουλάχιστον  από τους μαθητές μου θα τα κατάφερναν καλύτερα με άλλη μέθοδο, άλλους δασκάλους, πορευόμενοι σε άλλους δρόμους διδασκαλίας που αγνοώ;" Καθώς περνούσε με το μικρό αυτοκινητάκι του από την πήχτρα της Πανεπιστημίου για να πάει στη σχολή, γνώριζε πως έπρεπε να ξεχάσει τις αμφιβολίες του, για να μπορέσει να μπει στην τάξη να διδάξει. Γι' αυτό, όταν έφτασε στην Ομόνοια φώναζε δυνατά "διδάσκω σημαίνει παίρνω την ευθύνη"..... 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Λάκη Παπαστάθη "Ο δάσκαλος αγαπούσε το βωβό σινεμά", εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2014.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, 
μέσα σε χαλεπούς καιρούς, ας μην ξεχνάμε ότι "διδάσκω σημαίνει παίρνω την ευθύνη"  σε θέματα μεθοδολογίας, τρόπου συμπεριφοράς, ενδυνάμωσης των αδυνάτων, αποδοχής όλων των παιδιών... Ακόμα και σε ό, τι μπορούμε σε θέματα αναλυτικού προγράμματος και ύλης.
Καλή σχολική χρονιά, με κουράγιο και θετική διάθεση!
Καλαθέρη Μαγδαληνή
Δασκάλα στο 7ο Δημοτικό Χαλκίδας και μέλος του Τελευταίου Θρανίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.