Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧ. ΜΟΝΑΔΩΝ


Αναφορικά με την επιλογή στελεχών και ιδιαίτερα την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων και τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, θεωρούμε πως αποτελεί ένα βήμα προς τη δημοκρατία, η συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων στην επιλογή των διευθυντών των σχολικών μονάδων, το οποίο όμως μένει μετέωρο και ελλιπές, καθώς δε συνοδεύεται από ριζική αλλαγή στις αρμοδιότητές τους και τις αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων, χωρίς την κατάργηση δηλ. του Ν.3848/10, του καθηκοντολογίου και όλου του νομοθετικού πλαισίου που μετατρέπει το διευθυντή σε μάνατζερ, στο πλαίσιο του σχολείου της αγοράς.  Θεωρούμε αναγκαία και επιβεβλημένη την αναβάθμιση του συλλόγου των καθηγητών σε κυρίαρχο όργανο της παιδαγωγικής και διοικητικής λειτουργίας του σχολείου.  
Οι σύλλογοι, έχουν ωστόσο, για πρώτη φορά την ευκαιρία μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, ουσιαστικό διάλογο και συμμετοχή, να επιλέξουν διευθυντές-συντονιστές των σχολικών μονάδων που θα λειτουργήσουν με δημοκρατικό ήθος και σεβασμό στη γνώμη των συναδέλφων, μακριά από αυταρχικές συμπεριφορές που ταλαιπώρησαν συλλόγους διδασκόντων όλο το προηγούμενο διάστημα, με αιχμή την αξιολόγηση, και έφεραν πολλούς συναδέλφους στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο να ανοίξει η συζήτηση για την παιδαγωγική ελευθερία και τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, με ανώτερο αποφασιστικό όργανο, για παιδαγωγικά και διοικητικά ζητήματα, το Σύλλογο Διδασκόντων. Το σύνολο των εκπαιδευτικών του σχολείου, που όλα αυτά τα χρόνια κράτησε εν μέσω της κοινωνικής λαίλαπας και της απορρύθμισης των εργασιακών του δικαιωμάτων, όρθιο το δημόσιο σχολείο,  διαθέτει όλη τη γνώση αλλά και την ευθύνη και την διάθεση,  να προχωρήσει σε μια δημοκρατική τομή βάθους στην εκπαίδευση.
Σε συνδυασμό με την ουσιαστική λειτουργία των συμμετοχικών οργάνων, σε συνεργασία με τους γονείς και τους μαθητές, μπορεί να αναλάβει την πλήρη ευθύνη της «διοίκησης» του σχολείου.
Απαραίτητη τέλος προϋπόθεση είναι η κατάργηση όλων των μνημονιακών πολιτικών στην εκπαίδευση, η άρση των ασφυκτικών περιορισμών των εγκυκλίων, της άγονης, αναποτελεσματικής γραφειοκρατικοποίησης π.χ. my school, και η παράλληλη στελέχωση του σχολείου με επιστημονικό προσωπικό, (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κ.λ.π.) και μη εκπαιδευτικό προσωπικό (επιστάτες, γραμματείς, φύλακες κ.λ.π.)
Να διεκδικήσουμε ένα δημοκρατικό σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία που θα χωρά όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.
   Για το Δ.Σ.                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.