Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Κόντρα στη βαρυχειμωνιά.

Προεκλογικό κείμενο των Καθηγητών-Καθηγητριών εν δράσει για τις εκλογές της ΕΛΜΕ Εύβοιας. 


Ξεκίνησαν οι παγωνιές, λοιπόν. Πώς θα θερμάνουμε το σπίτι μας; Με ξύλα; Με πετρέλαιο που ακρίβυνε; Με πέλετ; Με τα χνώτα μας; Πώς ν’ αντισταθούμε στο κρύο που επελαύνει; 

Ξέσπασαν κυκλώνες με δολοφονικούς ξυλοδαρμούς σε κοσμηματοπωλεία, φυλακίσεις καθαριστριών, με φανατισμούς και πατριδοκαπηλίες, με ασώματες ωρυόμενες κεφαλές στα τηλεπαράθυρα. 

Επιπλέον, σφοδροί άνεμοι πνέουν διαχωρισμούς προς όλες τις κατευθύνσεις: από εδώ οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, από εκεί οι αναπληρωτές-τα παιδιά ενός κατώτερου θεού, από δω οι «βασικές» ειδικότητες από κει οι «α-βασικές» , από δω η Γενική Παιδεία από κει η Επαγγελματική εκπαίδευση, πιο πέρα η Ειδική Αγωγή. Από δω οι «δικοί μας», από εκεί οι «μη δικοί μας». 

Βρέχει και μια διοίκηση τοπική, περιφερειακή και κεντρική, που στην καλύτερη εκδοχή της μας δουλεύει ψιλό γαζί, ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια, ότι ο ένας τα έχει κάνει όλα καλά ενώ ο άλλος όχι. 

Ρίχνει κι ένα χοντρό χαλάζι από αδιαφάνεια, αυταρχισμό, αντιδημοκρατικότητα, υπηρεσιακές αδικίες εις βάρος συναδέλφων/συναδελφισσών, ελλείψεις καθηγητών/καθηγητριών στα σχολεία και υπερπληθώρα μαθητών/μαθητριών στις τάξεις, παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής έκφρασης και δράσης. 

Και μέσα στη βαρυχειμωνιά που μας δέρνει, εμείς οι εκπαιδευτικοί με νύχια και με δόντια, παλεύουμε να κρατήσουμε όρθια τα τείχη του δημόσιου σχολείου. Να μην αφήσουμε εταιρείες και επιχειρήσεις να εισχωρήσουν εντός των τειχών. Να μην αφήσουμε να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του. Και τα καταφέρνουμε. Παρ’ όλα αυτά. 

Πώς να προφυλαχτούμε όμως, πώς να ξεφύγουμε από τον χειμώνα που μας κυνηγά, πώς να θερμάνουμε το κοινό μας σπίτι; 

Το κοινό μας σπίτι θα το θερμάνουμε με τη συλλογικότητα. 

Η συλλογικότητα έχει αποφέρει μέχρι τώρα καρπούς. Έχει αποφέρει αποκατάσταση αδικιών, την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων/συναδελφισσών μας, την απόσυρση των τιμωρητικών ψευδοαξιολογήσεων, τη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ και στις κατευθύνσεις, και έχει αποφέρει και κάτι άλλο: Την πεποίθηση ότι είμαστε παρόντες/παρούσες σε αυτό που αφορά εμάς και τους μαθητές/μαθήτριές μας, τους γονείς και ολόκληρη την κοινωνία. 

Αν μέσα μας βρέχει ματαίωση ή απογοήτευση, ας ανάψουμε τη συλλογικότητα. Μην αφήνουμε την υγρασία να μας τρώει τα κόκαλα. 

Με άλλα λόγια, ας παρατηρήσουμε για μια στιγμή στο γραφείο των καθηγητών, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας, αυτοί δεν είναι οι συνοδοιπόροι που θα μας στηρίξουν και θα τους στηρίξουμε στις κακοτοπιές; Ή ας σταθούμε στο προαύλιο του σχολείου και ας κοιτάξουμε τα πρόσωπα των μαθητών και μαθητριών μας, όλα τα πρόσωπα ένα προς ένα: δεν θα μας επιστραφεί ένα κουράγιο; Αυτή η θέρμανση και αυτό το κουράγιο είναι το σωματείο μας. 

Ας φροντίσουμε το κοινό μας σπίτι, ας το βοηθήσουμε να ξεφύγει από τον χειμώνα που το κυνηγά! 

Καθηγητές-Καθηγήτριες Εν Δράσει 

Γενάρης 2019 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.