Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο;

πηγή

Από την Αλφαβήτα
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλάζοντας τον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, με σκοπό να φρενάρει ακόμα περισσότερο τις επικείμενες εντιδράσεις. Μέσα στα θέματα που πέφτουν στο τραπέζι ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση,  είναι και  το νέο καθεστώς για τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, την επαναφορά της ανταπεργίας και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ, οι τέσσερις ανατροπές είναι οι εξής:
1. Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις
Σήμερα οι απεργίες μπορούν να προκηρυχθούν στις περισσότερες περιπτώσεις με αποφάσεις μόνο των διοικητικών ή των γενικών συμβουλίων των οργανώσεων.
Με την προωθούμενη νέα διάταξη, η προκήρυξη απεργίας για να είναι νόμιμη πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50% + 1 των μελών του συνδικάτου.
Δηλαδή θα προϋποθέτει τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης, καθώς επίσης μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβουλεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και εργοδοτική πλευρά.
2. Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκάουτ)
Πρόκειται για το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων, την οποία προέβλεπε ο νόμος 330/1976 και την απαγόρευε ο νόμος 1264 το 1982. Το μέτρο αυτό ισχύει ακόμη σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
3. Επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων
Σήμερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις χρηματοδοτούνται από το κράτος με ένα κονδύλι το οποίο παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλλει για τους εργαζομένους.
Η μορφή αυτής της χρηματοδότησης έχει αναγκαστικό χαρακτήρα για τη συμμετοχή των εργαζομένων στο σωματείο.
Στην Ευρώπη που αποτελεί πιλότο των όποιων αλλαγών, η χρηματοδότηση καλύπτεται απευθείας μέσω συνδρομών των μελών συνδικάτων.
4. Αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών
Σήμερα ένας μεγάλος αριθμός συνδικαλιστικών στελεχών, κυρίως στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν εργάζεται κάνοντας χρήση των λεγόμενων συνδικαλιστικών αδειών.
Το καθεστώς θα γίνει αυστηρότερο σε ό,τι αφορά το ποιοι θα δικαιούνται και πώς θα χορηγούνται οι άδειες αυτές.
Η νέα συνδικαλιστική νομοθεσία θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το κείμενο της αξιολόγησης αναφέρει ότι πρέπει να έχει προηγηθεί τον Σεπτέμβριο του 2014 "διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να νομοθετηθούν οι αναγκαίες μεταβολές που θα φέρουν το ελληνικό πλαίσιο σε ευθυγράμμιση με τις καλές πρακτικές και σε πλήρη σεβασμό με τις διεθνείς συμβάσεις που εφαρμόζονται".



Επίσημες Αντιδράσεις 

Από το tvxs
Η πρώτη αντίδραση από το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ ήρθε από τον Δημήτρη Καρύδη που δήλωσε στο Mega: «Είχε τεθεί και παλιότερα και το είχαμε απορρίψει. Και τώρα θα το κάνουμε». 
Αργότερα, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας τη διαφωνία του με «προτάσεις» για αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, σχετικά με τις απεργίες, την ανταπεργία (lock out) και τον νόμο για τον συνδικαλισμό.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται:
«Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρονται σε προθέσεις για αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, που αφορούν τις απεργίες, την ανταπεργία (lock out) και το νόμο για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα. (Ν.1264/82). Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι διαφωνεί με αυτές τις «προτάσεις» και ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε ενέργεια προώθησής τους. Δεν είναι δυνατόν, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, να συζητάμε για επαναφορά του μέτρου της εργοδοτικής ανταπεργίας και για διεύρυνση των ομαδικών απολύσεων. Και τέλος, δεν αποδεχόμαστε τιμωρητικού χαρακτήρα κινήσεις κατά των συνδικάτων, την ώρα που ο κοινωνικός διάλογος και η επανένωση του έθνους είναι όσο ποτέ αναγκαίοι όροι για την οριστική έξοδο από την κρίση και την εφαρμογή του νέου μοντέλου ανάκαμψης που επαγγελλόμαστε».
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της απεργίας
Έντονη ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις προθέσεις τις κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της απεργίας και του συνδικαλισμού» δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων "επενδυτών"  μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας».
Επίσης, τόνισε πως, «η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, μετά την ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αντιμετώπιση των απεργιών, όπως αυτή των εργαζομένων της ΔΕΗ, με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, προωθεί, μέχρι το τέλος του 2014, με νόμο την κατάργηση των επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού».
Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Δ. Στρατούλης «στην ουσία, νεκρανασταίνει τον αντισυνδικαλιστικό νόμο 330/1976, το απεργοκτόνο άρθρο 4 του νόμου 1365/83, που ίσχυε μόνο για το δημόσιο τομέα, καθώς και το δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία, δηλαδή αντεργατικούς νόμους που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας». «Καλούμε τους εργαζόμενους και όλο το λαό να δώσουν στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης την αγωνιστική, μαζική, ενωτική  απάντηση που της αρμόζει και να συμβάλλουν με τους αγώνες και την ψήφο τους στην ανατροπή της, πριν προλάβει να κατεδαφίσει τα πάντα» κατέληξε.
ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να μη διανοηθεί να προχωρήσει
«Από τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται αυτό που σταθερά λέει το ΚΚΕ, ότι η προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής θα συνοδεύεται αναπόσπαστα με την καταστολή και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών», αναφέρεται σε σχόλιο του ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση να μη διανοηθεί να προχωρήσει στις αντιδραστικές και αυταρχικές ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα αφορούν ακόμη και στην παρεμπόδιση έως και την απαγόρευση της κήρυξης απεργίας από τα σωματεία» προσθέτει ο Περισσός. «Το αυτονόητο δικαίωμα στην οργάνωση της πάλης και τη διεκδίκηση, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, αποτελούν την ασπίδα των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα διαρκείας της κυβέρνησης και της ΕΕ και δεν τίθενται σε "διαπραγμάτευση"», καταλήγει.
ΔΗΜΑΡ: Αποδομούν κάθε προστατευικό πλαίσιο
«Οι κυοφορούμενες αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, που θίγουν εναπομείναντα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, αποκαλύπτουν προθέσεις αποδόμησης κάθε προστατευτικού πλαισίου των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Η αντίδραση των προοδευτικών κομμάτων, των συνδικάτων και του κόσμου της εργασίας, πρέπει να είναι άμεση. Κάθε απόπειρα που απειλεί να ισοπεδώσει τις ήδη αποσαρθρωμένες εργασιακές σχέσεις πρέπει να αποκρουστεί», αναφέρει σε σχόλιό της η ΔΗΜΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.