Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013


Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία





Ακριβώς 40 χρόνια έχουν περάσει από την εποχή που ακούγονταν αυτό το σύνθημα και όμως είναι τόσο επίκαιρο. Μαθητές, φοιτητές εργαζόμενοι φώναζαν δυνατά για να ακουστεί η λαϊκή απαίτηση για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, σωστή και δημοκρατική παιδεία και ελευθερία λόγου. 

Δηλαδή, ότι συμβαίνει και σήμερα… όχι; Που να φανταζόμασταν ότι το ίδιο σύνθημα θα φώναζαν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους στη χούντα Βενιζέλου-Σαμαρά-Τρόικας. 

Ψωμί –Παιδεία- Ελευθερία: Αγαθά που φυτοζωούσαν στην Ελλάδα πριν την κρίση. Τους δόθηκε η χαριστική βολή τώρα, με άλλοθι τα μνημόνια. «Ψωμί –Παιδεία-Ελευθερία, η χούντα άρχισε το ‘73» το σύνθημα που κυκλοφορεί στους τοίχους της πρωτεύουσας αυτόν τον καιρό που πλησιάζει η επέτειος του πολυτεχνείου. Γιατί ποτέ δεν ελευθερωθήκαμε, γιατί ποτέ δεν ήταν οι πολίτες αυτής της χώρας αυτάρκεις, γιατί ποτέ δεν είχαμε παιδεία που να οδηγεί σε δημοκρατικές συνειδήσεις. 

Συνάδελφε, δίδαξε την ιστορία, γιατί αυτή επαναλαμβάνεται: Προεδρικά διατάγματα, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, εγκύκλιοι και απουσία του πρωθυπουργού από την Βουλή δείχνουν ότι σε αυτή τη χώρα η Δημοκρατία έχει εκτραπεί.

Συνάδελφε, δίδαξε τον τρόπο, δηλαδή τους αγώνες με τους οποίους πάλεψαν οι μαθητές, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι για μία χώρα που μπορεί να σταθεί στα πόδια της: οικονομικά, ηθικά, δημοκρατικά. Ας μάθουμε από το παρελθόν πως είναι καλό να εκθέτεις τα πιστεύω σου που και που. Ας μάθουμε εμείς, για να διδάξουμε στα παιδιά μας πως τίποτα δεν αποκτείται χωρίς κόπο και αγώνα. 

Καλούς Αγώνες λοιπόν!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.