Αναδημοσίευση από το ebooks4greeks.
Η λογοτεχνία που απευθύνεται σε παιδιά έχει στόχο στη ψυχαγωγία αλλά και στη πνευματική καλλιέργεια των μικρών αναγνωστών. Τα παιδικά βιβλία θα πρέπει να συμβάλουν στην ανάπτυξη της σκέψης καθώς και στην ωρίμαση της προσωπικότητας των παιδιών.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που έχει καθιερωθεί στις 2 του Απρίλη, σας προτείνουμε μερικά πολύ όμορφα βιβλία και Audiobooks Ελληνικής και Ξένης Παιδικής Λογοτεχνίας που μπορείτε να διαβάσετε online ή να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν.
Το «Παραμύθι Χωρίς Όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα γράφτηκε το 1910 και μπορεί να χαρακτηριστεί προφητικό. Μιλάει για ένα βασίλειο, όπου οι κάτοικοί του ζούσαν μέσα στην κλεψιά, τη διαφθορά και την αναξιοπρέπεια. Μέσα σε λίγα χρόνια το βασίλειο ερήμωσε και τα δανεικά όλο και λιγόστευαν από τα γύρω βασίλεια. Ο Βασιλιάς όταν θέλησε να μάθει που πήγε ο πλούτος του βασιλείου, ανακάλυψε πως έχει κλαπεί από τους αυλικούς του, οι οποίοι έφυγαν με τα κλοπιμαία στα ξένα και έκαναν εκεί δουλειές. Το βασίλειο αδύναμο και ερειπωμένο πια, αντιμετώπιζε και την ξαφνική έφοδο των στρατιωτών του γειτονικού βασιλείου, που μέχρι χθες του έστελνε δανεικά…
«Τα Ψηλά Βουνά» είναι ένα μοναδικό έργο στην ελληνική παιδική λογοτεχνία και έχει μείνει χαραγμένο στην μνήμη των Ελλήνων ως το αναγνωστικό της Γ΄ Δημοτικού. Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου μέσα από απλή και ζωντανή γλώσσα, αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας 26 παιδιών που περνούν μόνα τους τις καλοκαιρινές διακοπές στα βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί, μέσα στις ομορφιές της ελληνικής φύσης, μαθαίνουν να λειτουργούν σαν ομάδα, να αλληλοβοηθιούνται, να σέβονται το ένα το άλλο, αλλά και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας.
«Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ είναι το βιβλίο που πήρε μόνιμη θέση σ’ όλες τις παιδικές βιβλιοθήκες. Το κλασσικό πια αριστούργημα διαβάζεται πάντα με την ίδια συγκίνηση από μικρούς και μεγάλους. Εικονογραφημένο από τον ίδιο τον συγγραφέα κυκλοφορεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Το βιβλίο κάνει βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση.
Ο «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα παρουσιάζει τον τρελούτσικο ήρωά μας, Αντώνη, που είναι πού σκανδαλιάρης αλλά και ακέραιος χαρακτήρας. Δεν λέει ποτέ ψέματα και παραδέχεται με θάρρος όλες του τις σκανδαλιές γνωρίζοντας πως θα ακολουθήσει η τιμωρία. Είναι παλικάρι, δεν κλαίει ποτέ, δε φοβάται να δεχτεί κάθε τρελή πρόκληση και βρίσκεται συνέχεια σε μπελάδες!
«Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» είναι μία από τις ομορφότερες ιστορίες του Όσκαρ Ουάιλντ. Πρόκειται μία ιστορία της φιλίας ανάμεσα στο άγαλμα ενός πρίγκιπα και ενός χελιδονιού, που αποφασίζει να ξαποστάσει για ένα βράδυ επάνω του. Το άγαλμα παρατηρεί τον κόσμο και ανακαλύπτει τη φτώχεια, την ασχήμια, τη διαφθορά και την υποκρισία. Κάθε βράδυ δακρύζει για όλα τα δυσάρεστα που συμβαίνουν γύρω του. Μαζί με τον νέο του φίλο, το χελιδόνι, αποφασίζουν να βοηθούν τους ανθρώπους, με κάθε δυνατό τρόπο.
Ο «Δον Κιχώτης» ή «Ο ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσας» είναι κλασικό έργο λογοτεχνίας του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα (1547 – 1616). Είναι ένα από τα μυθιστορήματα που επηρέασαν σημαντικά την ισπανική αλλά και παγκόσμια λογοτεχνία και θεωρείται από τα πιο εμπνευσμένα έργα της νεότερης δυτικής λογοτεχνίας. Το έργο περιγράφει τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή Αλόνσο Κιχάδα, ενός απλού αγρότη ο οποίος έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, πιστεύει ότι είναι ιππότης και παίρνει το όνομα Δον Κιχώτης.
Το ποίημα «Ιθάκη» του Καβάφη σε Κόμικ. Η «Ιθάκη» ίσως είναι το πιο γνωστό ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Ο Αυστραλός σκιτσογράφος Gavin Aung Than σκιτσάρει με το πενάκι του το ποίημα και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. H επιμέλεια του κόμικ στα ελληνικά έγινε από τη φιλόλογο Κατερίνα Προκοπίου. Η «Ιθάκη» δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στο περιοδικό Γράμματα, το 1911 και θεωρείται διδακτικό-φιλοσοφικό ποίημα. Όταν το έγραψε, ο Καβάφης ήταν 48 ετών. Το ποίημα είναι γραμμένο με αμεσότητα, σε δεύτερο πρόσωπο, όπου ο ποιητής μιλά άμεσα στον αναγνώστη. Η έμπνευση του Καβάφη για το ποίημα είναι η Ιθάκη της Οδύσσειας του Ομήρου, η πατρίδα και ο πολυπόθητος στόχος προορισμού του Οδυσσέα και είναι το τελευταίο από τα μυθικά ποιήματά του.
«Οι περιπέτειες του Πινόκιο: Η ιστορία μιας μαριονέτας». Ο μάστρο Τζεπέτο πελεκάει ένα κομμάτι ξύλο και φτιάχνει μια μαριονέτα. Μα δεν είναι αυτό που είχε στο μυαλό του, καθώς με έκπληξη τη βλέπει να ζωντανεύει, να χοροπηδάει και να κάνει χίλιες τρέλες. Ο Πινόκιο, γιατί αυτό είναι το όνομα της μαριονέτας, θα βάλει σε μπελάδες τον μπαμπά Τζεπέτο, μα σε μεγαλύτερους μπελάδες θα μπλέξει τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς το παιδικό μυαλό του είναι πάντα στο παιχνίδι, τη σκανταλιά και την καλοπέραση. Μα οι σκανταλιές και η αδιαφορία δεν είναι καλοί σύμβουλοι, ακόμα και για ένα παιδί. Τα παθήματα έρχονται το ένα μετά το άλλο, και κάθε φορά ο Πινόκιο υπόσχεται να διορθωθεί και να γίνει καλός και υπάκουος, μέχρι που… Μέσα από την ιστορία της μαριονέτας ξεδιπλώνεται ένας μαγικός κόσμος που θα συναρπάσει και θα συγκινήσει και ίσως μας δείξει τον τρόπο να γίνουμε πάλι παιδιά χρησιμοποιώντας θετικά τις εμπειρίες της ζωής.
«Η Ξένια Καλογεροπούλου μας αφηγείται Λαϊκά Παραμύθια». Η Ξένια Καλογεροπούλου μας τα αφηγείται με μοναδικό τρόπο όμορφα λαϊκά παραμύθια,«Το Μαγικό Καπέλο» και «Το σπίτι με τις Γάτες» από τη συλλογή «Παραμύθια με την ξένια». Ευχαριστούμε τις Εκδόσεις Μάρτης που προσφέρει αυτές τις 2 ηχογραφήσεις δωρεάν!
Καλή σας ανάγνωση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ
1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.