Στοιχεία από την Εφημερίδα των Συντακτών,
τη News.in.,
την ιστοσελίδα του Τ. Κουράκη,
και την Αλφαβήτα.
Το Υπουργείο ονομάζεται Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
...Οψόμεθα...
Αριστείδης Μπαλτάς - Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων
Ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρξε ανάμεσα σε εκείνους που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη δημιουργίας του κόμματος.
Ο κ. Μπαλτάς γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα και αφού σπούδασε μηχανολόγος ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική, στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Ανακηρύχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ το 1982, επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα δύο χρόνια αργότερα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών. Στο πλαίσιο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του, ασχολήθηκε με την επιστημολογία του Λουί Αλτουσέρ, καθώς και με την αγγλοσαξονική φιλοσοφία της επιστήμης, ενώ ενδιαφέρθηκε επίσης για τη φιλοσοφία της επιστήμης στο πλαίσιο μιας γενικότερης φιλοσοφικής θεώρησης του κόσμου και της γνώσης. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το βιβλίο του «Αντικείμενα και όψεις εαυτού», ενώ το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στη μνήμη των Βασίλη Ξανθόπουλου-Στέφανου Πνευματικού.
Ο Αριστείδης Μπαλτάς όπως λέει συχνά στις συνεντεύξεις του, ότι οι πολίτες της Ελλάδας «ωρίμασαν βίαια» τα τελευταία χρόνια και τώρα αυτό καλείται να κάνει και η ελληνική αριστερά.
Η πρώτη φυσική ερώτηση στο πώς θα πρέπει κατά την γνώμη του να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση τον νέο Νόμο Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που επί σειρά ετών έχει προκαλέσει τις γνωστές παρενέργειες στην λειτουργία τους, λέει ξεκάθαρα ότι «Είναι γνωστό ότι διαφωνούμε κάθετα μ αυτόν τον νόμο, είμαστε αντίθετοι» ο κ. Μπαλτάς. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι σε όλες τις αλλαγές θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος.
Ο κ. Μπαλτάς είναι παλιό και ιστορικό στέλεχος του πανεπιστημιακού «μπλοκ» της ριζοσπαστικής αριστεράς, στην ευρύτερη ομάδα των «λογαχών» του ΕΜΠ που αποτελούν τον ιδεολογικό πυρήνα του κόμματος στο Ίδρυμα. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι γνωστό, ότι πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες κατά του νέου Νόμου Πλαισίου Διαμαντοπούλου, αλλά και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ με το μέτρο της διαθεσιμότητας.
Τάσος Κουράκης - Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Τελείωσε Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Πτυχιούχος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Σήμερα είναι αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. στο εργαστήριο Γενετικής. Έχει την ειδικότητα του παιδιάτρου και ασχολείται εδώ και 30 χρόνια αποκλειστικά με τη διδασκαλία και την έρευνα. Από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετέχει σε συνδικαλιστικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Από το 1976 συμμετέχει ενεργά στον ιατρικό και εκπαιδευτικό συνδικαλισμό. Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (2000-2003). Επί 20 έτη μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου του Διδακτικού Προσωπικού της Ιατρικής Σχολής.
Το 2002 και το 2006 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μετά την εκλογή του ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2007 παραιτήθηκε από τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Από τα ιδρυτικά μέλη και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» από την ημέρα της ίδρυσής της (2001) έως τον Οκτώβριο του 2008 οπότε ανέλαβε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Η δημοτική κίνηση στα χρόνια της συνεχούς λειτουργίας της χαρακτηρίστηκε –πέρα από τις δράσεις της- για τη συλλογική δημοκρατική της λειτουργία με όρους άμεσης δημοκρατίας. Το 2010 συμμετείχε στις περιφερειακές εκλογές ως επικεφαλής παράταξης και εκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος. Παραχώρησε τη θέση του στον Γιώργο Θεοδωρόπουλο τον Μάιο του 1011.
Πολιτικά, αρχικά δραστηριοποιήθηκε στο ΚΚΕ (1975-1990). Διετέλεσε επί σειρά ετών γραμματέας των πανεπιστημιακών του Α.Π.Θ και μέλος της επιτροπής πόλης της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Το 1990 δραστηριοποιήθηκε στο Συνασπισμό και στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2007 εκλέχθηκε βουλευτής στην Α' περιφέρεια Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Οκτώβριο του 2009 εκλέχθηκε για δεύτερη φορά βουλευτής στην Α' περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο του 2010 εκλέχτηκε Ζ΄Αντιπρόεδρος της βουλής (έως τον Ιούνιο του 2012). Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκε για τρίτη φορά βουλευτής. Είναι τομεάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ειναι αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της βουλής για την παρακολούθηση του σωφρονιστικού συστήματος και αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Κούβας. Έντονη κοινωνική δράση και λογοτεχνικές ανησυχίες με εκδόσεις ποιητικών συλλογών και δοκιμίων.
Κωνσταντίνος Φωτάκης - Αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας
Ο Κώστας Φωτάκης είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) και Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι επίσης, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εγκατάστασης Λέιζερ Υπεριώδους ("European Ultraviolet Laser Facility" ULF). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν στους τομείς της Φωτοφυσικής και Φασματοσκοπίας Λέιζερ, Μηχανισμών αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας Λέιζερ με υλικά και Εφαρμογών Λέιζερ για την κατεργασία και διάγνωση υλικών. Έχει διοργανώσει ή συνδιοργανώσει πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και είναι μέλος πολλών ευρωπαϊκών επιτροπών όπως του European Strategy Forum for Research Infrastructures (ESFRI). Έχει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις κυρίως στον τομέα της Φωτονικής (Photonics) και σχετικών εφαρμογών. Είναι εκδότης ή μετέχει στην εκδοτική ομάδα διάφορων διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Το 2004 έλαβε το «Βραβείο Ηγεσίας» ("Leadership Award") της Αμερικανικής Εταιρείας Οπτικής (Optical Society of America - OSA) «για δεκαετή ηγετικό ρόλο, και προσωπική ερευνητική συμβολή στον τομέα των εφαρμογών λέιζερ στη συντήρηση έργων τέχνης και για τον ηγετικό του ρόλο στην καθιέρωση και καθοδήγηση της επιστημονικής αριστείας στα προγράμματα επιστήμης των λέιζερ στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ». Επελέγη ως Springer Professor στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ για το 2005-6. Έχει επίσης εκλεγεί ως ισόβιο μέλος και Fellow της OSA και είναι μέλος της Επιτροπής Επιλογής των Fellows της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οπτικής (Εuropean Optical Society - EOS).
Νίκος Ξυδάκης - Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού
Σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά τον τομέα του πολιτισμού, πέρασε το αρμόδιο υπουργείο. Ο Νίκος Ξυδάκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, γνωστός δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Καθημερινή», ορκίστηκε την Τρίτη αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού.
Ο Νίκος Ξυδάκης γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά, αλλά η καταγωγή του είναι από τη Μύκονο, νησί που η πορεία του δείχνει ότι λατρεύει. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στον Πειραιά και την Ερμούπολη Σύρου και εν συνεχεία σπούδασε γραφικές τέχνες (ΤΕΙ Αθήνας, 1976-77), χωρίς όμως να τις ολοκληρώσει.
Πτυχιούχος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1984), αποφάσισε να αλλάξει ρότα, επιλέγοντας για τις μεταπτυχιακές σπουδές του την Ιστορία Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στη δεκαετία του 1980 εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων και από το 1987 εργάζεται ως δημοσιογράφος. Έχει συνεργαστεί με πολλά περιοδικά κι εφημερίδες, ως συντάκτης, κριτικός βιβλίου και εικαστικών, σύμβουλος έκδοσης, αρχισυντάκτης και εκδότης.
Συμμετείχε στην ιδρυτική ομάδα του περιοδικού «Σύμπτωμα» της Ομάδας Φοιτητών Οδοντιατρικής (1979-1982), στην εκδοτική ομάδα και διηύθυνε την εφημερίδα «Η Μυκονιάτικη» (1988-2001). Παράλληλα, συμμετείχε ως αρθρογράφος στην ιδρυτική ομάδα της εφημερίδας «Εποχή» (1988-1992).
Από το 1992 εργάζεται στην εφημερίδα «Καθημερινή». Το 1999 ανέλαβε προϊστάμενος πολιτιστικών της κυριακάτικης έκδοσης και από τον Δεκέμβριο του 2003 αρχισυντάκτης της εφημερίδας.
Δοκίμια και πεζογραφήματά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά βιβλία, πρακτικά συνεδρίων, καταλόγους εκθέσεων. Επιπλέον, έχει επιμεληθεί τις ομαδικές εκθέσεις: «All Fashioned: Ζωγραφική στην Ελλάδα, σήμερα» (2002, Λάρισα, Θεσσαλονίκη) και «Αναφορά στον Γύζη» (2004, Τήνος).
Το 2009 τιμήθηκε από το Ίδρυμα Μπότση με το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων ως Πολιτικός Αρθρογράφος της Χρονιάς. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της AICA-Hellas (Εταιρεία Ελλήνων Τεχνοκριτών): το 2002-2005, Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Εταιρείας, το 2007-2009 μέλος του ΔΣ.
Σταύρος Κοντονής - Υφυπουργός Αθλητισμού.
Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1963 και ασκεί από το 1995 το επάγγελμα του δικηγόρου.
Κατά την διάρκεια της φοίτησης του στη νομική σχολή διετέλεσε για δύο θητείες Πρόεδρος του Συλλόγου φοιτητών νομικής και μέλος του προεδρείου του κεντρικού συμβουλίου της ΕΦΕΕ.
Ήταν εκλεγμένο μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Επιτροπής Πανεπιστημιακού Ασύλου σαν εκπρόσωπος των φοιτητών .
Την ίδια περίοδο υπήρξε μέλος του γραφείου του κεντρικού συμβουλίου της ΕΚΟΝ ” Ρήγας Φεραίος” της νεολαίας του ΚΚΕ εσωτερικού.
Σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής Οικολογικής Αριστεράς (ΑΚΟΑ ) και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Νίκος Ξυδάκης γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά, αλλά η καταγωγή του είναι από τη Μύκονο, νησί που η πορεία του δείχνει ότι λατρεύει. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στον Πειραιά και την Ερμούπολη Σύρου και εν συνεχεία σπούδασε γραφικές τέχνες (ΤΕΙ Αθήνας, 1976-77), χωρίς όμως να τις ολοκληρώσει.
Πτυχιούχος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1984), αποφάσισε να αλλάξει ρότα, επιλέγοντας για τις μεταπτυχιακές σπουδές του την Ιστορία Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στη δεκαετία του 1980 εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων και από το 1987 εργάζεται ως δημοσιογράφος. Έχει συνεργαστεί με πολλά περιοδικά κι εφημερίδες, ως συντάκτης, κριτικός βιβλίου και εικαστικών, σύμβουλος έκδοσης, αρχισυντάκτης και εκδότης.
Συμμετείχε στην ιδρυτική ομάδα του περιοδικού «Σύμπτωμα» της Ομάδας Φοιτητών Οδοντιατρικής (1979-1982), στην εκδοτική ομάδα και διηύθυνε την εφημερίδα «Η Μυκονιάτικη» (1988-2001). Παράλληλα, συμμετείχε ως αρθρογράφος στην ιδρυτική ομάδα της εφημερίδας «Εποχή» (1988-1992).
Από το 1992 εργάζεται στην εφημερίδα «Καθημερινή». Το 1999 ανέλαβε προϊστάμενος πολιτιστικών της κυριακάτικης έκδοσης και από τον Δεκέμβριο του 2003 αρχισυντάκτης της εφημερίδας.
Δοκίμια και πεζογραφήματά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά βιβλία, πρακτικά συνεδρίων, καταλόγους εκθέσεων. Επιπλέον, έχει επιμεληθεί τις ομαδικές εκθέσεις: «All Fashioned: Ζωγραφική στην Ελλάδα, σήμερα» (2002, Λάρισα, Θεσσαλονίκη) και «Αναφορά στον Γύζη» (2004, Τήνος).
Το 2009 τιμήθηκε από το Ίδρυμα Μπότση με το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων ως Πολιτικός Αρθρογράφος της Χρονιάς. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της AICA-Hellas (Εταιρεία Ελλήνων Τεχνοκριτών): το 2002-2005, Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Εταιρείας, το 2007-2009 μέλος του ΔΣ.
Σταύρος Κοντονής - Υφυπουργός Αθλητισμού.
Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1963 και ασκεί από το 1995 το επάγγελμα του δικηγόρου.
Κατά την διάρκεια της φοίτησης του στη νομική σχολή διετέλεσε για δύο θητείες Πρόεδρος του Συλλόγου φοιτητών νομικής και μέλος του προεδρείου του κεντρικού συμβουλίου της ΕΦΕΕ.
Ήταν εκλεγμένο μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Επιτροπής Πανεπιστημιακού Ασύλου σαν εκπρόσωπος των φοιτητών .
Την ίδια περίοδο υπήρξε μέλος του γραφείου του κεντρικού συμβουλίου της ΕΚΟΝ ” Ρήγας Φεραίος” της νεολαίας του ΚΚΕ εσωτερικού.
Σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής Οικολογικής Αριστεράς (ΑΚΟΑ ) και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ
1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.