Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014


Αξιολόγηση (ξανά μανά)





Από το Ενημερωτικό Δελτίο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, για τις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων και τη γενική συνέλευση στις 5.2.2014:

Είναι ξεκάθαρο συνάδελφοι ότι σκοπός της αξιολόγησης του Π.Δ. 152 είναι η σύνδεση με το Νόμο 4024/2011 για μισθολόγιο-βαθμολόγιο, η στασιμότητα και η εργασιακή εφεδρεία. Είναι η επίτευξη της μισθολογικής- βαθμολογικής στασιμότητας των 160.000 Εκπαιδευτικών (Α/θμιας- Β/θμιας) και όχι όσα αναφέρονται στο Άρθρο 2 (βελτίωση- ποιοτική αναβάθμιση- ανατροφοδότηση…).

Στο Άρθρο 16, ορίζεται ότι δεν θα υπάρχει προαγωγή από βαθμό σε βαθμό εφαρμόζοντας την ποσόστωση, καταδικάζοντας σε διαρκή παραμονή στους μισθούς πείνας, αφού το 30% θα φτάσει στο βαθμό Α΄ (Άρθρο 16, Παρ. 4-5).
Συνέπεια όλων αυτών είναι ότι η αξιολόγηση θα αποτελέσει τη βάση για απομακρύνσεις/απολύσεις στην Εκπαίδευση.
Η παιδαγωγική ελευθερία, η σχετική αυτονομία των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών θα αποτελέσει παρελθόν. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για αντιδραστικές τομές στο χώρο της Εκπαίδευσης με εκπαιδευτικούς υποταγμένους και κατηγοριοποιημένους με διαφορετικές και ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Επιπλέον, σε συνδυασμό με την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αξιολόγησης και την κρίση των εκπαιδευτικών με βάση τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών (βλ. Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε., Ν.4142/2013 ΦΕΚ 83/9-4-13), θα κατηγοριοποιήσει τα σχολεία και θα τα οδηγήσει σε ένα άνευ προηγουμένου ανταγωνισμό μεταξύ τους.
Οι εκπαιδευτικοί δηλ. είναι «ποσοστώσεις» αφού π.χ. από το βαθμό Γ στο Β θα μπορεί να προαχθεί/εξελιχθεί μόνο το 70% των εκπαιδευτικών, «ποσοστό που με κοινή Υπουργική απόφαση… μπορεί να καθορίζεται χαμηλότερα… ύστερα από εκτίμηση υπηρεσιακών αναγκών και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων…(Άρθρο 7, παρ. 6 του Ν. 4024/2011)!

Η συλλογή υπογραφών στο κίμενο της ΔΟΕ είναι η πρώτη απάντηση στην πολιτική της διάλυσης του Δημόσιου Σχολείου.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην απαξίωση του κλάδου και του έργου μας και καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην διευκολύνουν την πολιτική ηγεσία στο έργο της .
Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να συνεδριάσουν και να μην στελεχώσουν τις ομάδες εργασίας.
Τονίζουμε ότι όταν οι συνεδριάσεις γίνονται εκτός ωραρίου εργασίας, κάτι που προβλέπει η σχετική εγκύκλιος, η συμμετοχή σε αυτές αποτελεί σαφέστατη παραβίαση του εργασιακού ωραρίου, επομένως κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν σε αυτές.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, που οι σύλλογοι διδασκόντων θα συζητήσουν το ζήτημα της αυτοαξιολόγησης το αποτέλεσμα πρέπει να είναι η ξεκάθαρη απάντηση ότι οι ομάδες εργασίας δε συγκροτήθηκαν, αφού κανείς εκπαιδευτικός δεν εκδήλωσε εθελοντικά ενδιαφέρον.
Η Πρόταση πρακτικού του Συλλόγου μας είναι η παρακάτω:


Σήμερα …………….. …./…./ 2014, και μετά από πρόσκληση του Διευθυντή του Σχολείου συνήλθε ο Σύλλογος Διδασκόντων του ……. Δημοτικού Σχολείου / Νηπιαγωγείου …………………………….., σε έκτακτη συνεδρίαση με θέμα: «Εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος 2013-2014 – Διαδικασίες», σύμφωνα με την με αριθ. Πρωτ.: 190089/Γ1, 10. 12. 2013, εγκύκλιο της Διεύθυνσης Σπουδών Π.Ε. & Δ.Ε. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Παρόντα ήταν όλα τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου.
Μετά από την εισήγηση του Διευθυντή του Σχολείου σχετικά με τον καθορισμό των ομάδων εργασίας που προβλέπονται από την συγκεκριμένη εγκύκλιο για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης και μετά από τη διαλογική συζήτηση και τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών που ακολούθησαν, ο Διευθυντής του σχολείου διαπιστώνει ότι: Δεν υπάρχει εθελοντική προσφορά για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις ομάδες εργασίας και ως εκ τούτου δεν κατέστη δυνατή η στελέχωσή τους.
Για το λόγο αυτό συντάχθηκε το πρακτικό αυτό, διαβάστηκε και υπογράφεται όπως ακολουθεί.




Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Σε συνέχεια των δράσεων μας για την αντιμετώπιση του θέματος της αυτοαξιολόγησης αλλά και για την συζήτηση των σοβαρών θεμάτων, που απασχολούν τον κλάδο γενικότερα, σας καλούμε να συμμετέχετε στην Γενική Συνέλευση προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τις δράσεις του Συλλόγου και να οργανώσουμε μαζί την πορεία των κινητοποιήσεων και των δράσεών μας.
Η Γενική Συνέλευση θα γίνει την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στο Εργατικό Κέντρο στις 6.30μ.μ.
Η συμμετοχή όλων είναι πολύ σημαντική.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.