Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Εργαστήρι πολυφωνίας από την ΕΛΜΕ Εύβοιας.

ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μιαούλη 2
34100 ΧΑΛΚΙΔΑ
ΤΗΛ. 2221081257,6936192429                                           Χαλκίδα 12/2/2018
email:elmeevias@yahoo.gr

Συναδέλφισσες,συνάδελφοι,

σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια των πολιτιστικών δράσεων της ΕΛΜΕ Εύβοιας, οργανώθηκε εργαστήρι πολυφωνίας με την επικουρία του γνωστού πολυφωνικού συγκροτήματος "Χαονία".

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, και ώρα 7:30 μ.μ., πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη συνάντηση με τους δασκάλους-εμπνευστές του πολυφωνικού καραβανιού Αλέξανδρο Λαμπρίδη, σκηνοθέτη-μουσικό, ιδρυτή του πολυφωνικού συγκροτήματος "Χαονία" και την Αλίκη Γκανά, δικηγόρο-μουσικό, εκ των ιδρυτικών μελών του συγκροτήματος. 
Η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου και ώρα 6:15 έως 8:15 μ.μ.και μετά κάθε 15 ημέρες την ίδια ώρα.

Όσοι/ες ενδιαφέρεστε παρακαλώ να δηλώσετε συμμετοχή στο τηλ. 6936192429 ή σε αυτό το mail με ένα μήνυμα. 

Λίγα λόγια για το εργαστήρι πολυφωνίας:
Το Εργαστήρι Πολυφωνίας λειτουργεί από το 1999 και διοργανώνει σεμινάρια στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων και στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης». Εδώ και χρόνια έχει εξακτινώσει τη δράση του με περιοδικά σεμινάρια στην Ήπειρο (Πολυφωνικό Καραβάνι, Φεστιβάλ Βωβούσας), τον Πύργο Ηλείας (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας), το Βερολίνο («Polyphonia»), σε διεθνή φωνητικά φεστιβάλ (Ιταλία, Ουαλία) και αλλού. 
Το Εργαστήρι μυεί τους συμμετέχοντες σε διαδρομές πολυφωνίας, με κύρια αναφορά το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι. Κοινωνώντας μονάκριβα υλικά από τις εικοσάχρονες επιτόπιες καταγραφές του Πολυφωνικού Καραβανιού, μεταγγίζοντας τη διαρκή μαθητεία κοντά στους ύστατους βιωματικούς φορείς, γεφυρώνοντας διαρκώς τις πηγές με τις εκβολές του ποταμού της Πολυφωνίας. 
Η δομή και οι ρόλοι του πολυφωνικού ομίλου, οι διακριτές φωνές που συνθέτουν την ηπεριώτικη πολυφωνία, η διαφορετικότητα και το σμίξιμό τους, αποτελούν τα εισαγωγικά στοιχεία των σεμιναρίων. Μια εκλεκτή άγρα από πολυφωνικά τραγούδια της αγάπης και της ξενιτιάς, από όλες τις περιοχές της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας, αναφορές στα άλλα ελλαδικά και ελληνόφωνα είδη πολυφωνίας (Βώλακας Δράμας, Κάτω Γαρούνας Κέρκυρας, ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία), φωνητικοί και πολυφωνικοί αυτοσχεδιασμοί συνθέτουν την μουσική παλέττα του Εργαστηρίου. Με επιλεκτική, ένθετη αναφορά σε οπτικοακουστικά υλικά των επιτόπιων καταγραφών. 
Διδάσκοντες οι Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αλίκη Γκανά, οι κυρατζήδες του Πολυφωνικού Καραβανιού, με την συνδρομή και άλλων μελών του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία», από διαφορετικές γενιές του εικοσάχρονου Εργαστηρίου.

Πολυφωνικό Σύνολο «Χαονία».
Η «Χαονία» πήρε το όνομά της από την χώρα των Χαόνων, ηπειρωτικού φύλου της αρχαιότητας. Ο χώρος της αρχαίας Χαονίας συμπίπτει ουσιαστικά με τον χάρτη της επιβίωσης της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας σήμερα. 
Το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» δημιουργήθηκε το 1996. Στα εικοσιδύο του χρόνια έχει εμφανιστεί σε εκατοντάδες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρεττανία, Αλ). Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί από τους πλέον καταξιωμένους χώρους στην Αθήνα (Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κά), την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κρήτη μέχρι τα τελευταία παραμεθόρια χωριά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. 
Η «Χαονία» πρωτοστατεί στο εικοσάχρονο ταξίδι του Πολυφωνικού Καραβανιού, συνταξιδεύοντας μαζί του στο σύνολο των εκδηλώσεών του! Η «Χαονία» έχει βραβευθεί από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας για την προσφορά της στην προβολή και τη διάδοση του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού. Έχει δισκογραφήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό κι έχει συνεργαστεί με σειρά άλλων σχημάτων και μουσικών (Πετρολούκας Χαλκιάς, Γρηγόρης Καψάλης, «Χαϊνηδες», «MODE PLAGAL» κά). Τέλος, σειρά τηλεοπτικών εκπομπών έχουν επανειλημμένα παρουσιάσει την δουλειά του («Αλάτι της Γης», «Φωταψίες της Άλλης Όχθης» κ.ά.). 

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ 

Η πρόεδρος                    Ο γεν. γραμματέας

Χαρά Νίκα                          Άρης Σκούρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.