Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Το Συμπόσιο της πείνας.

Το Συμπόσιο της πείνας είναι ένα παιδαγωγικό, βιωματικό "εργαλείο" εμπνευσμένο και προσαρμοσμένο από την αντίστοιχη δραστηριότητα του καναδικού Oxfam-Québec που δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βιώσουν τις ανισότητες και να καταλάβουν πως οι αποφάσεις μας έχουν αντίκτυπο στις ζωές άλλων ανθρώπων στον πλανήτη. Στο Συμπόσιο της πείνας υπάρχουν δραστηριότητες που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν τις αιτίες, αλλά και τις δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος της πείνας στον κόσμο.

Το Συμπόσιο είναι μια δραστηριότητα πολύ ευέλικτη, που μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, με την ευκαιρία του πρωινού, του μεσημεριανού, του κολατσιού ή, ανάλογα με τις δυνατότητες μας, σε μια "συρραφή". Η δραστηριότητα μπορεί να υποδεχτεί μικρό ή μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και μπορεί να έχει διάρκεια από μια έως περισσότερες ώρες, ανάλογα με τους συμμετέχοντες και τον χρόνο που επιθυμούμε να διαθέσουμε.

Μόνο λίγοι "συνδαιτυμόνες" θα φύγουν με γεμάτο στομάχι από το Συμπόσιο της πείνας, όλοι όμως θα έχουν κατανοήσει εξαιρετικά τις αιτίες της φτώχειας, της πείνας, της μετανάστευσης και της αναγκαστικής προσφυγιάς με σκοπό να θελήσουν να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν δράση ώστε να αλλάξουν τα πράγματα. 

Το υλικό προσαρμόστηκε στα ελληνικά, δοκιμάστηκε σε σεμινάρια εκπαιδευτικών, καθώς και σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας από την Ιωάννα Ζ. Ντίνου, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ της Γ΄Αθήνας.  Εύκολα προσαρμόζεται σε μαθητές και μαθήτριες των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.