Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Παιδαγωγική του παιχνιδιού στην προσχολική και σχολική εκπαίδευση.



Αναδημοσίευση από το Διάστιχο.

Το παιχνίδι αποτελεί ένα θεµατικό πεδίο το οποίο έχει διερευνηθεί εκτενώς τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς θεωρείται ότι αποτελεί αφενός ένα µέσο µάθησης και διδασκαλίας στο πλαίσιο της προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης και, αφετέρου, µια διαδικασία η οποία συµβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει νεότερα ερευνητικά δεδοµένα σχετικά µε την παιδαγωγική του παιχνιδιού, όπως προέρχονται από διάφορες προσεγγίσεις (η θέση του στο πρόγραµµα σπουδών, η χρήση του στην παιγνιοθεραπεία, η παιχνιδοτοπουργία κ.ά.), που συνοδεύονται και επεξηγούνται περαιτέρω µε πολλά παραδείγµατα εφαρµογής.

Κάθε συγγραφέας εξετάζει, από τη δική του οπτική και εµπειρία, δραστηριότητες παιχνιδιού σε διάφορους χώρους: στη σχολική τάξη, στο προαύλιο του σχολείου και στην παιδική χαρά, στο σπίτι και στην κοινότητα. Συµπληρωµατικά, καθένας παραθέτει σηµειώσεις παρατήρησης, µελέτες περίπτωσης, αποσπάσµατα από συνεντεύξεις, βοηθώντας έτσι τον αναγνώστη να αξιολογήσει κριτικά τα πορίσµατα και να σκεφτεί τρόπους µε τους οποίους θα µπορούσε να τα αξιοποιήσει για να βελτιώσει τη δική του πρακτική.

Μια διεπιστηµονική µελέτη της παιδαγωγικής του παιχνιδιού χρήσιµη σε φοιτητές και επαγγελµατίες της προσχολικής και της πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης, αλλά και σε όλους όσοι ασχολούνται µε την πρακτική του παιχνιδιού.

Παιδαγωγική του παιχνιδιού στην προσχολική και σχολική εκπαίδευση.
Avril Brock, Sylvia Dodds, Pam Jarvis, Yinka Olusoqa
Επιστημονική επιμέλεια: Μαρία Σακελλαρίου
Εκδόσεις Πεδίο (Αθήνα, 2016) 608 σελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.