Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Διαδικτυακή αφήγηση παραμυθιών.



Ο παιδαγωγικός και ψυχαγωγικός ρόλος του παραμυθιού και η θετική επιρροή του στην κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη και την εν γένει διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού έχει επισημανθεί και αναλυθεί από μελετητές της αναπτυξιακής ψυχολογίας και των επιστημών της αγωγής. Το παιδί μέσω του παραμυθιού καλλιεργεί τη φαντασία του, ταυτίζεται με αρχέτυπες καταστάσεις όπως η σύγκρουση καλού-κακού, δίκαιου-άδικου, θάρρους-δειλίας, αγάπης-μίσους, , επιλύει συγκρούσεις και προβλήματα, καταπραΰνει την ψυχο-διανοητική φόρτισή του και προσανατολίζεται σε βασικές ηθικές αξίες και αρχές. Άλλωστε και το ρήμα παραμυθούμαι, από το οποίο προέρχεται η λέξη «παραμύθι», σημαίνει καταπραΰνω τον σωματικό ή ψυχικό πόνο κάποιου με λόγια ή με πράξεις, παρηγορώ, προτρέπω, παρακινώ κάποιον να κάνει κάτι, δίνω θάρρος σε κάποιον με τα λόγια μου.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας υποστηρίζει την αφήγηση παραμυθιών για παιδιά νηπιακής και σχολικής ηλικίας με προγράμματα φιλαναγνωσίας που πραγματοποιούνται στο χώρο της.

Παράλληλα, με ένα νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά όπου κι αν βρίσκονται να ακούσουν παραμύθια μεγάλης καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής αξίας σε θεατρική αφήγηση από εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγχρόνως, δίνει ένα σημαντικό εργαλείο στους εκπαιδευτικούς το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν μέσα και έξω από την τάξη.

Το πρώτο μέρος αυτού του προγράμματος περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιών από τις συλλογές του Γ. Μέγα των εκδόσεων «Εστία» σε επιμέλεια της Ευδοκίας Ζέρβα και μουσική του Νίκου Γιακουμάκη.

Για να ακούσετε τα παραμύθια πατήστε στις εικόνες που ακολουθούν.




Ευχαριστίες:

Το Εφορευτικό Συμβούλιο, η Πρόεδρος, η Διευθύντρια , και το προσωπικό της ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ.Χ ευχαριστούν θερμά όσους/ες συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του προγράμματος χωρίς μάλιστα κανένα οικονομικό ή άλλο όφελος.
Συγκεκριμένα ευχαριστούμε:
α) την κ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, υπεύθυνη δικαιωμάτων του "Βιβλιοπωλείου της Εστίας"
β) την κ. Αριστέα Ζερβάνου, εγγονή του Γ.Α. ΜΕΓΑ για την έγκρισή της και την αρμονική συνεργασία
γ) τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χαλκίδας,Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων κ. κ.Χρυσόστομο
δ) τον υπεύθυνο του ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας, Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων Πατέρα Ευάγγελο Γαλάνη και τον ηχολήπτη κ. Ευάγγελο Κρητικό για την πολύτιμη βοήθειά τους
ε) την Ευδοκία Ζέρβα που πρότεινε στη ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ.Χ την υλοποίηση αυτού του προγράμματος του οποίου είχε και τη γενική επιμέλεια
στ) τη Δήμητρα Αδάμου, τη Μαίρη Γιαγκουδάκη, το Νίκο Γιακουμάκη, το Λάμπρο Γιαννούχο, τη Σταυρούλα Θεοδωροπούλου, την Ελένη Καταχιώτη, τη Μαγδαληνή Καλαθέρη, την Άννα Μάνεση, την Έλλη Παπουτσή, τον Τάσο Σταυρουλάκη και την Ξένια Χατζηκωνσταντίνου.
ζ) το Νίκο Ανέστη, νομικό σύμβουλο & Aντιπρόεδρο της ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ.Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.