Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

Μια ιστορία εκπαίδευσης.


Αναδημοσίευση από το Αντικλείδι.
Προσαρμογή από το Τελευταίο Θρανίο.

Τον επίλογο του TEDx Thessaloniki 2016 έγραψε ένας δάσκαλος που στα 18 λεπτά της ομιλίας του θύμισε σε όλους μας την αξία του να αγαπάς, να δίνεσαι ολόψυχα σε αυτό που κάνεις, να παραμένεις δημιουργικός ακόμα και κάτω από όχι ιδανικές συνθήκες και, κυρίως, να μην παύεις ποτέ να πιστεύεις σε ένα καλύτερο μέλλον.
Ο 24χρονος δάσκαλος από τη Νάουσα, Στέργιος Πάριζας, περιγράφη τη θητεία του ως αναπληρωτής σε διάφορα σχολεία στην Ελλάδα. Δίνει ιδιαίτερο βάρος στην περσινή του εμπειρία όταν  κλήθηκε να αναλάβει (ελλείψει Δασκάλων Ειδικής Αγωγής) ένα μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα Μαριτσά της Ρόδου στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».
Μη έχοντας καμία γνώση και εξειδίκευση πάνω στο αντικείμενο αυτό επένδυσε στο χτίσιμο μιας σχέσης αγάπης και αλληλοεκτίμησης.
Προσπάθησε να φέρει το μαθητή πιο κοντά στο σχολείο κάνοντας το όσο το δυνατόν ελκυστικότερο. Ενέταξε και πάλι τη μουσική ως μέσο επίδρασης στην ψυχολογία του. Στο τέλος της χρονιάς δημιούργησαν ένα τραγούδι στο οποίο τραγουδούν μαζί για όσα διδάχθηκαν από το κοινό τους ταξίδι.
Το τραγούδι έχει τον τίτλο «Να μην ξεχνάς να αγαπάς» και μέσα σε λίγες μέρες έκανε το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας συγκινητικά σχόλια για τον δάσκαλο που μπόρεσε με μια κιθάρα και μερικούς αληθινούς στίχους να αποκαλύψει στον μικρό Μιχάλη τη συνταγή της ευτυχισμένης ζωής, και να διδάξει σε όλους μας τι σημαίνει δύναμη ψυχής!
(Πατώντας στο βίντεο θα δείτε ότι δεν σας επιτρέπει να το παρακολουθήσετε εδώ. Οπότε πατήστε στο youtube, κάτω δεξιά, για να το παρακολουθήσετε στο επίσημο κανάλι του TEDx.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.