Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Γιατί συμπλήρωσα το ερωτηματολόγιο…

του Δημήτρη Κλωτσοτύρα (ΠΕ 70)

Συμπλήρωσα το ερωτηματολόγιο που αφορά στο πλαίσιο για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου:
  • επειδή ο διάλογος, και ειδικά ο δημόσιος διάλογος, είναι η βάση της δημοκρατίας.
  • επειδή δε φοβάμαι. Ούτε τις κραυγές των συνδικαλιστών ούτε τις προθέσεις του υπουργείου. Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Σκεφτείτε καλά ποιοι και γιατί καλλιεργούν το φόβο…
  • επειδή οι επαγγελματίες συνδικαλιστές διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους εναντίον της αξιολόγησης. Η πολιτική μου πυξίδα λέει να πάω αντίθετα απ’ ό,τι ζητούν.
  • επειδή αξιολόγηση γίνεται ήδη. Είναι άτυπη και κουτσομπολίστικη, έχει αφεθεί σε κομματικές (και άλλες) κλίκες, έχει πελατειακή διάρθρωση και, αν είναι αρνητική, δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις γιατί είναι υπόγεια.
  • επειδή σε μια θεσμοθετημένη αξιολόγηση τα γραπτά θα μένουν και κανείς δε θα τολμήσει να αδικήσει συνάδελφο αν κινδυνεύει να ελεγχθεί (στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα περιγράφεται ως σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα «η παράβαση της αρχής της αμεροληψίας», Ν.3528, άρ. 107, §1γ)
  • επειδή ήθελα να καταθέσω την άποψή μου ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων πρέπει να παραμείνει το κυρίαρχο όργανο εντός του σχολείου
  • επειδή ήθελα να καταθέσω την άποψή μου ότι η αξιολόγηση δεν πρέπει να συνδεθεί με τις προαγωγές ή το μισθό του εκπαιδευτικού
  • επειδή ήθελα να καταθέσω την άποψή μου ότι μια ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης (εξωτερικός αξιολογητής) θα μπορούσε να αξιολογεί τα στελέχη της εκπαίδευσης κατά τις κρίσεις αλλά δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
  • επειδή ήθελα να καταθέσω την άποψή μου ότι πρώτα πρέπει να αξιολογηθούν οι δομές, οι πολιτικές και τα στελέχη και στο τέλος οι εκπαιδευτικοί.
Δεν είμαι αιθεροβάμων, γνωρίζω ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες το ΥΠΑΙΘΠΑ να χρησιμοποιήσει το ερωτηματολόγιο ως στάχτη στα μάτια και, τελικά, να φτιάξει ένα σύστημα αξιολόγησης που δε θα αποκαθηλώσει το σημερινό φαύλο κομματικό αλισβερίσι. Όμως προτιμώ την αισιόδοξη αφέλεια από την κυνική άρνηση σε καθετί καινούργιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.