Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Μικρός απολογισμός λίγο πριν την καλοκαιρινή ανάπαυλα…


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Μετά από ακόμα μια σχολική χρονιά με συνεχόμενα μέτρα κοινωνικής βαρβαρότητας, με σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης των σχολικών μονάδων, με κανενός είδους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για μας και τις οικογένειές μας και με την αξιολόγηση ως φόβο απόλυσης να μας απειλεί, οδηγούμαστε σε ένα καλοκαίρι με αγωνία και αβεβαιότητα για ό, τι πιο δύσκολο μας περιμένει.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών (ETUCE) (http://olme-attik.att.sch.gr/new/wp-content/uploads/2012/06/etuce120612.pdf) σε έρευνά της σε 55 συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών που αντιπροσωπεύουν τις 26 χώρες της Ε.Ε. και 14 εκτός Ε.Ε. κατέδειξε τις αδιανόητες περικοπές που έχουν συμβεί στα κονδύλια για την εκπαίδευση και στις αμοιβές των εκπαιδευτικών, ιδιαιτέρως σε χώρες όπου έχει γίνει επέμβαση του ΔΝΤ. Από το 2008 οι Έλληνες εκπαιδευτικοί έχουν χάσει το 30 % του μισθού τους και
με το νέο μισθολόγιο έχουν οδηγηθεί σε έναν ιδιότυπο ηλικιακό ρατσισμό, με τους νέους συναδέλφους να έχουν χάσει το 50% της αμοιβής τους. Μόνο την περσινή σχολική χρονιά συγχωνεύτηκαν, συνενώθηκαν 1.933 σχολεία και καταργήθηκαν 1.053 από τα μεγαλύτερα νούμερα αναλογικά με τον αριθμό των μαθητών. Και χωρίς να έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα των απολύσεων, χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα είναι χωρίς δουλειά με τη μη ανανέωση των συμβάσεων των αναπληρωτών και ωρομισθίων.

Με το τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς, πρώτης για την ομάδα του Τελευταίου Θρανίου, θα θέλαμε να σας δώσουμε όχι τόσο την εικόνα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, όπως τη βιώσαμε μέσα από τις διαδικασίες και λειτουργίες του, αλλά κυρίως τις προσπάθειες του Τελευταίου Θρανίου στο Δ.Σ. Στόχος είναι να σας ενημερώσουμε αφενός και να σας κρατήσουμε ενεργούς γύρω από το Σύλλογο, προτρέποντάς σας σε συμμετοχή άμεση ή έμμεση, αφετέρου.
Τη συνδικαλιστική χρονιά 2011 - 2012 λοιπόν :

· Συμμετείχαμε δυναμικά σε όποια κινητοποίηση του κλάδου, προσπαθώντας για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή σας, γεγονός που έφερε πενιχρά αποτελέσματα. Οφείλουμε όλοι να αναλογιστούμε νέους τρόπους κινητοποίησης , συμμετοχής και εγρήγορσης.

· Ο Σύλλογος πιστεύουμε πως αναλώθηκε σε δευτερεύοντα κοινωνικά θέματα (χοροί, εκδηλώσεις, πρωτάθλημα ποδοσφαίρου), ασύμμετρα με τις ανάγκες των καιρών.

· Θεωρούμε πως συνεισφέραμε με τη «γκρίνια» μας στην προσεκτικότερη και οικονομικότερη λειτουργία του Συλλόγου και των εκδηλώσεών του, η οποία έχει περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης.

· Προτείναμε και στηρίξαμε την, πιστεύουμε, ποιοτικότερη εκδήλωση του Συλλόγου για την «ενδυνάμωση των παιδιών απέναντι στην κρίση» και έχουμε ζητήσει τη συνέχισή της με σεμινάρια με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.

· Αναδείξαμε το θέμα της σίτισης των μαθητών στο σχολείο και βοηθήσαμε στη διαδικασία της σχετικής συνάντησης με τις Διευθύνσεις των σχολείων.

· Δουλέψαμε καταθέτοντας δικές μας προτάσεις για συγκεκριμένα θέματα (π.χ. αποσπάσεις, συνέδριο ΔΟΕ) μετά από πολύωρη και πολύ προσεκτική δουλειά. Εντυπωσιαστήκαμε όμως, όταν δεν είδαμε καμιά από όσες προτάσεις από το Σύλλογο στάλθηκαν, να απασχολεί τη ΔΟΕ και τα κείμενά της. Για παράδειγμα το κείμενο της Προσωρινής Ημερήσιας Διάταξης για το Συνέδριο της ΔΟΕ δεν έχει καμιά διαφορά με αυτό της Οριστικής. Καμιά πρότασή μας, ούτε κάποιου άλλου συλλόγου πέρασε τις διελκυστίνδες της Ομοσπονδίας. Αναρωτιόμαστε τότε για ποια ανάγκη κληθήκαμε να καταθέσουμε προτάσεις. Έτσι στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει:
  • Καμιά αναφορά για την Ειδική Αγωγή και την ομηρία των συναδέλφων
  • Καμιά για τα πιλοτικά σχολεία και το Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα
  • Καμιά για την επιμόρφωση Α΄ και Β΄ Επιπέδου στις ΤΠΕ, δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων
  • Καμιά για την υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων
  • Καμιά για πολλά, πολλά άλλα…

· Αναρτήσαμε ό, τι σχετικό με τη λειτουργία του Συλλόγου, τη δράση και τις απόψεις μας στο blog (http://teleftaio-thranio.blogspot.gr/) του Τελευταίου Θρανίου λαμβάνοντας πολύτιμα σχόλια και μηνύματα συναδέλφων.

· Δεν μπήκαμε στην ανθρωποφαγική λογική των κομματικών παρατάξεων, που πιστεύουν ότι λασπολογώντας, επιτιθέμενοι και δημοσιοποιώντας την όποια ανοησία στα πρόθυμα τοπικά ΜΜΕ και blogs, θα μας καταβαραθρώσουν. Μιλήσαμε κάθε φορά με στοιχεία, χωρίς καμία αναφορά σε ονοματεπώνυμα και χωρίς καμιά χρήση αρνητικών χαρακτηρισμών. Να αναφερθούμε εδώ στην προσπάθεια στρέβλωσης των όσων με προσοχή διατυπώσαμε για το πρόσφατο σεμινάριο της ΑΔΕΔΥ : δεν σταθήκαμε στο ποιος είχε ή όχι τα προσόντα να πάει. Επιμένουμε ότι έπρεπε να το μάθουν οι συνάδελφοι και σύμφωνα με όσα λέει η ΑΔΕΔΥ και το Ινστιτούτο της αυτό όφειλε να το πράξει το Πρωτοβάθμιο Σωματείο, δηλ. ο Σύλλογός μας. Και το ίδιο οφείλει να το κάνει σε κάθε τέτοιο σεμινάριο. Αλλά για αυτό θα επανέλθουμε.

· Δουλέψαμε πολύ δημοκρατικά και εντός μας, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες που κρύβουν διαδικασίες και άνθρωποι. Αλλά νομίζουμε πως τα καταφέραμε με σοβαρότητα να αναδείξουμε ότι συνδικαλισμός είναι η προσπάθεια ενασχόλησης με τα θέματα των συναδέλφων και των σχολείων, η προσπάθεια εμπλοκής τους, η ουσιαστική συμμετοχή όλων μας.

· Πιστοί/ές σε ό, τι δηλώσαμε στις αρχικές μας δεσμεύσεις πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, για εναλλαγή των προσώπων που συμμετέχουν στο Δ.Σ., στο τέλος του μήνα και με τη λήξη των υποχρεώσεων του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που ανέλαβε ο Σύλλογος, τα μέλη του Δ.Σ. Καλαθέρη Μαγδαληνή και Γοδέβενου Ελένη θα παραιτηθούν και στη θέση τους θα αναλάβουν οι δύο επόμενοι υποψήφιοι του Τελευταίου Θρανίου η Ευδοκία Ζέρβα και ο Μπάμπης Ζερβουδάκης.

· Τα μέλη που παραιτούνται ευχαριστούν όλους όσους τα στήριξαν και όχι μόνο, μια και η ενασχόληση με το Σύλλογο ήταν ένα άλλο σχολείο και υπόσχονται ότι θα συνεχίσουν να βοηθούν και να δουλεύουν και για το Σύλλογο και για το Τελευταίο Θρανίο.

Καλό καλοκαίρι και τουλάχιστον καλή ξεκούραση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.