Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Για την ειδική αγωγή στη ΔΟΕ


Φέτος κλήθηκα από την συνδικαλιστική μου παράταξη (αυτόνομη παρέμβαση) με την οποία συμμετέχω στον Σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών Χαλκίδας (ως μέρος φέτος του Τελευταίου Θρανίου) να παρευρεθώ στο συνέδριο της ΔΟΕ. Μάλλον οι συνάδελφοι ΠΕ 71 ήταν κουρασμένοι την εξαιρετική μας ημερίδα, οπότε πήρα το δισάκι μου και πήγα μόνη μου. Και με το νόμο, όχι όπως πέρσι χιχιχι. Δεν θα ήθελα να σταθώ στην τοποθέτηση μου γιατί ναι, είπα και ‘γω το ψυχολογικό μου πρόβλημα, ούτως ή άλλως σε αυτό συνέδριο ότι θέλει ο καθένας λέει. Μπορείτε να βρείτε την τοποθέτηση μου για την ΕΑ στο συνέδριο στο μπλογκ του Τελευταίου Θρανίου (http://teleftaio-thranio.blogspot.gr/ ) . Σε αυτό που θα ήθελα να σταθώ περισσότερο είναι στο παραπολιτικό του πράγματος. Χωρίς αιδώ, χωρίς καμία ντροπή το ΔΣ της ΔΟΕ πλέον και δημόσια μας αποκλείει από οποιοιδήποτε διαδικασία, συμμετοχή, βήμα να ακουστούν τα προβλήματά μας.

Το περιστατικό έχει ως εξής:
κάθε χρόνο στην συνέλευση της ΔΟΕ καλούνται οι σύλλογοι να φέρουν τις προτάσεις τους. Τόσο σε μορφή απόφασης γενικής συνέλευσης του τοπικού συλλόγου, όσο και σε μορφή προτάσεων απευθείας από το ΔΣ του τοπικού συλλόγου, όπου δεν υπήρξε απαρτία για ΓΣ. Τα θέματα τα οποία καλούνται να αναπτύξουν οι συνάδελφοι ήταν καθορισμένα από την ημερήσια διάταξη, στην οποία όλοι ξέρουμε ότι η ειδική αγωγή δεν ήταν πουθενά.

Στην επιτροπή αποδελτίωσης ήταν η κυρία Μένη Καραβά, αιρετή στο ΠΥΣΠΕ Ευβοίας με την ΠΑΣΚΕ. Η κυρία Καραβά λοιπόν, αφού έκανε μία παρουσίαση των προτάσεων των συλλόγων για την προσχολική αγωγή, «τόλμησε» να ξεστομίσει ότι θα έλεγε και κάποια πράγματα για την ειδική αγωγή. Εκεί λοιπόν έγινε το μεγάλο ξεμπρόστιασμα από τον κ. Οικονόμου, ο οποίος έσπευσε να της πει χωρίς να ανοίξει το μικρόφωνο του και σε έντομο ύφος «τι τα λες αυτά, αφού δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη». Η κυρία Καραβά όμως είπε δημόσια και προς τιμήν της, ότι «αφού οι σύλλογοι, μου τα βάζουν εγώ κάπου πρέπει να τα πω».

Επειδή λοιπόν πολύ μου άρεσε αυτό το σκηνικό, έσπευσα γρήγορα γρήγορα να ρωτήσω πόσοι πια σύλλογοι ενδιαφέρονται και βάζουν προτάσεις για την ΕΑ των ΠΕ 71, για να πάρω απάντηση το αστρονομικό νούμερο των 40! Συγχωρέστε μου την έκπληξη, δεν ξέρω πόσοι σύλλογοι είναι ανά την Ελλάδα, αλλά και μόνο του το γεγονός ότι 40 σύλλογοι καταδεικνύουν όλα μας τα θέματα (ΑΣΕΠ, διορισμούς, τμήματα ένταξης κτλ) είναι ένα βήμα μπροστά. Δείχνει επίσης την δύναμη που έχουμε εμείς ως απλά ή εκλεγμένα μέλη να κάνουμε τα θέματά μας γνωστά. Και επειδή ημερίδες, συνέδρια και διάφορων ειδών τέτοιες εκδηλώσεις είναι σίγουρα μπροστά μας, μαζί με την αθρόα συμμετοχή στις γενικές μας συνελεύσεις, πρέπει να τους ΣΠΑΜΕ ΤΑ ΝΕΥΡΑ. Οι εποχές της ευγένεια πέρασαν. Μην περιμένετε τη σειρά σας πια. Μιλήστε πρώτοι, σπάστε τη διαδικασία γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Τα έχουν δει όλα οι επαγγελματίες συνδικαλιστές, ας βάλουμε κι εμείς ένα μικρό σπρωξιματάκι που θα τους φέρει κοντύτερα στον γκρεμό, να γκρεμιστούν να ησυχάσουμε.

Και αν πετύχετε τον κύριο Οικονόμου πουθενά, να του πείτε επί λέξει αυτά που είχα προετοιμάσει να του πω εγώ αλλά με κόψανε «λόγο χρόνου»:

Ο βασικός πυρήνας ενός προγράμματος δράσης του συνδικάτου μας θα πρέπει να είναι ένας: «ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ» και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν. Θα έρθουν οι ιδέες και οι δράσεις από τους συναδέλφους χωρίς ταμπέλες χωρίς ταυτότητες και χωρίς συνδικαλιστικές αποζημιώσεις, όχι από μας εδώ μέσα. Εγώ δεν είχα σκοπό να διακόψω την διαδικασία, αλλά μετά την απόπειρά του κύριου Οικονόμου να αποσιωπήσει το υπόθεμα της Ειδικής Αγωγής -Είδατε; Είμαστε ολιγαρκείς, ακόμα και ένα υπόθεμα μας αρκεί- όταν μιλούσε η κυρία Καραβά έχω να πω στο ΔΣ τις ΔΟΕ τα εξής:

Με τον Κύριο Οικονόμου, τον κύριο Μπράτη, τον κύριο Πετράκη και τους υπόλοιπους είχαμε μία πάρα πολύ συνεπή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια: εμείς μιλούσαμε και εσείς μας γράφατε. Ε λοιπόν, εμείς οι νέοι, επισφαλώς εργαζόμενοι δάσκαλοι και όχι μόνο της ειδικής αγωγής έχουμε ρόλο στην εκπαίδευση. 40 σύλλογοι σας το έδειξαν. Εμείς επί 10 χρόνια παίρνουμε τα παιδιά σας από την τάξη και προσπαθούμε να τα στηρίξουμε υπό τις πιο άθλιες συνθήκες. Ε λοιπόν, θέλετε δεν θέλετε θα είμαστε μέσα στη μούρη σας. Και στους αγώνες, και στο διεκδικητικό πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.