Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Πρώτη ανοιχτή συνάντηση του Τελευταίου Θρανίου

Η ανάρτηση αναφέρεται στην ανοιχτή συνάντηση της Τετάρτης 8 / 2 / 2012


Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή συνάντηση του Τελευταίου Θρανίου την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στη Χαλκίδα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 7ου Δημοτικού Σχολείου. Παρά τις ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες πολλοί εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν, συζήτησαν, έθεσαν ερωτήματα, ενστάσεις, ιδέες και προτάσεις.

Θέματα που τέθηκαν : 

1. Ζητήθηκε από τα «μέλη» του Τελευταίου Θρανίου να πληροφορήσουν το πώς σκοπεύουν να δράσουν και το πώς προτείνουν σε δράση.

Το Τελευταίο Θρανίο οφείλει να τονίσει ότι προτείνει μια...
...διαφορετική τοποθέτηση όλων μας απέναντι στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, αλλά και προς κάθε άλλης μορφής συλλογικότητα. Τα μέλη του δεν κατέχουν την πρωτότυπη, εναλλακτική, αποτελεσματική δράση απέναντι σε οποιονδήποτε και κυρίως απέναντι σε μια πραγματικότητα που τους ξεπερνάει. 
 
Αυτό όμως που αγωνίζεται με την παρουσία του είναι να ενεργοποιήσει τα μέλη του Συλλόγου να δράσουν :
  • Δίνοντάς τους λόγο
  • Λαμβάνοντας πρωτοβουλίες να μαζεύονται, να συζητούν, να αποφασίζουν και να δρουν συλλογικά (όσο και αν αυτό είναι δύσκολο, γιατί συνηθίσαμε να εκχωρούμε τις αποφάσεις σε άλλους).
  • Δίνοντάς τους πληροφορίες και λόγο μέσω του Διαδικτύου.

2.  Ζητήθηκε να τοποθετηθούν τα μέλη του Τελευταίου Θρανίου για θέματα που αφορούν στη δράση του Συλλόγου.

Τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας τέθηκαν από το Τελευταίο Θρανίο και πριν τις εκλογές, και στο διεκδικητικό πλαίσιο του Συλλόγου, και στα πρώτα Διοικητικά Συμβούλιά του. Και από τις συζητήσεις της Τετάρτης ενισχύθηκε η αντίληψη ότι χρειάζεται :
  • Τόνωση των καταστατικών λειτουργιών – αποφάσεων του Συλλόγου.
  • Συνεχής ενημέρωση και συμμετοχή σε Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου.
  • Προσπάθεια αλλαγής των οικονομικών «συμπεριφορών» που θυμίζουν εποχές οικονομικής άνεσης.
  • Πίεση για ουσιαστικότερη παρουσία χωρίς εντυπωσιασμούς και δημοσιότητα, τέτοια που και με την εποχή να συνάδει και με τις επισημάνσεις των εκπαιδευτικών.
  • Λειτουργία δικτύων έγκαιρης ενημέρωσης και κινητοποίησης στα πλαίσια υλοποίησης των αποφάσεων της Δ.Ο.Ε., του Συλλόγου αλλά και
  • Ανάληψη τοπικών δράσεων, όταν προκύπτουν από συλλογικές αποφάσεις, όπως π.χ. των φίλων του Τελευταίου Θρανίου.
  • Ανάγκη επανεξέτασης και επαναπροσδιορισμού του απαρχαιωμένου καταστατικού λειτουργίας του Συλλόγου. Δημιουργία ομάδας υποστήριξης.
3. Προτάσεις δράσεων :

Τέθηκαν διάφορα θέματα για συζήτηση. Προτάθηκαν ιδέες για απεργιακές κινητοποιήσεις, με πιο συγκεκριμένη αυτή της πανεκπαιδευτικής απεργίας διαρκείας μέσα στις εξετάσεις. Προτάθηκε και άρχισε να υλοποιείται η δημιουργία ομάδας διερεύνησης και επαφής με αυτόνομες ομάδες ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη σε Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας με στόχο την προσπάθεια αλληλοενημέρωσης και συμπόρευσης. Προτάθηκε η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού διαθεματικού προγράμματος με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών των σχολείων μας στο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και ξεκίνησε η διαδικασία σχεδιασμού του.

Η προσπάθεια όσων εμπλεκόμαστε στο Τελευταίο Θρανίο είναι :
  • Η ενεργοποίηση και όχι η αποχαύνωση
  • Η αντίδραση και όχι η τυφλή υπακοή
  • Η ουσιαστική συμμετοχή σε ένα συνδικαλισμό που δε βάζει μπροστά την κομματική πειθαρχία και κατεύθυνση, που δεν έχει πίσω του κομματικό μηχανισμό, αλλά που θα ακολουθεί τις απόψεις και τις προτάσεις των συναδέλφων (οι οποίοι όμως πρέπει να τις καταθέτουν).

Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι το Τελευταίο Θρανίο έχει νόημα ύπαρξης μόνο εφόσον προχωράει αυτό το διαφορετικό που προσπαθεί. Μόνο εφόσον πλαισιωθεί και από άλλους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν και που δεν θα περιμένουν απλά και μόνο κάποιος να τους πει τι και πώς θα κάνουν.

Το Τελευταίο Θρανίο είναι μειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων, γνωρίζει την αντίδραση του κατεστημένου Δ.Σ. και σε κάθε τι που προτείνει συναντά την απόλυτη αντίδραση. Όμως ταυτόχρονα, παρατηρεί και μια μικρή έστω προσπάθεια μαζέματος, ίσως μόνο και μόνο για να μην έχει επιπτώσεις η γνωστοποίηση της απόρριψής της κάθε πρότασής του.

Με την ευκαιρία αυτής της ανάρτησης το Τελευταίο Θρανίο υπενθυμίζει :
  • Τις τακτικές συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα.
  • Τις τακτικές συναντήσεις του Τελευταίου Θρανίου κάθε Δευτέρα βράδυ μετά τις 8.00 στα γραφεία της ΕΛΜΕ (γωνία Περ. Σταύρου και Μιαούλη, στο 2ο όροφο). Και ταυτόχρονα σας γνωστοποιεί την άρνηση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συλλόγου για χρήση σε κενή μέρα και ώρα των γραφείων του.
  • Την ουσιαστική έκφραση και ανταλλαγή απόψεων όλου του Δικτύου φίλων και μελών του μέσα από το blog :

Το Τελευταίο Θρανίο ελπίζει στην ενεργή συμμετοχή, όσο και αν κρύβει δυσκολίες η συνεννόηση. Όταν οι άνθρωποι συμμετέχουν ενεργά αλλάζει η αντίληψη για το εφικτό και το ανέφικτο. Αλλάζει η οπτική και η όποια απόφαση γίνεται πιο ουσιαστική.
Η προσπάθεια είναι να μετατραπεί η κρίση σε διαμαρτυρία, η διαμαρτυρία σε δημιουργικότητα, η δημιουργικότητα σε αισιοδοξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.