Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Για την ετερότητα.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΡΑΝΙΟ



Τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας , το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων , η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και το Μορφωτικό Τμήμα των ΗΠΑ στην Ελλάδα πραγματοποίησαν ημερίδα με θέμα «Συμπερίληψη στο Σχολείο- Ετερότητα και νέοι μαθητές στη σχολική κοινότητα (Practices for creating a welcoming school climate and for adapting instructions for newcomers in mainstream classrooms)”. 

Η ημερίδα απευθυνόταν σε διευθυντές/ντριες σχολείων και εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα τμήματα υποδοχής προσφύγων. 

Μέλη του ΤΘ παρακολούθησαν αυτή την πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα όπου παρουσιάστηκαν θέσεις και προτάσεις για ένα άλλο σχολείο για την ένταξη των παιδιών από άλλα πολιτισμικά περιβάλλοντα: του σχολείου των Πολλαπλών Τύπων Νοημοσύνης (θεωρία του Gardner) που διευρύνει τα στενά όρια της σχολικής μάθησης και διδασκαλίας. 

Η εισηγήτρια Dr. Mary Lou McCloskey ( US Expert in Education for inclusion, Atlanda/Georgia) αναφέρθηκε συχνά στην έννοια της «σκαλωσιάς» και σε παιδαγωγικές μεθόδους που προσιδιάζουν στη θεωρία του Vygotsky (κοινωνικο-πολιτισμική θεωρία μάθησης) ως τις αποτελεσματικότερες για τη μάθηση σε ετερόκλητα κοινωνικο-πολιτισμικά περιβάλλοντα. 

Η εισήγηση του κ. Σταμάτη Πίττα (κοινωνικός λειτουργός ΚΕΔΔΥ ΕΥΒΟΙΑΣ) προσπάθησε να αγγίξει τις χορδές της Ελλάδας που αντιστέκεται στην ξενοφοβία και στο ρατσισμό. 

Όμως, φωνές όπως «εδώ δεν έχουμε λεφτά για τα ελληνόπουλα» από συναδέλφους και συναδέλφισσες πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά για την αναγκαιότητα επιμόρφωσης- ευαισθητοποίησης του κλάδου μας σε θέματα ετερότητας και συμπερίληψης. 

Κι ένα εύλογο ερώτημα: γιατί δεν ήταν εκεί οι περισσότεροι συνάδελφοι διευθυντές με προσφυγόπουλα στα σχολεία τους ούτε οι περισσότεροι/ες εκπαιδευτικοί των τμημάτων υποδοχής τους; 

Και μια πρόταση: αν υπάρχει και η «άλλη» Αμερική, όπως υπάρχει και η «άλλη» Ελλάδα, γιατί να μην ανταλλάσουμε εμπειρίες και απόψεις για μια καλύτερη εκπαίδευση; 

Το Τελευταίο Θρανίο πιστεύει ότι όλα τα παιδιά είναι παιδιά του ίδιου Θεού κι όλα αξίζουν έναν καλύτερο κόσμο! 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΡΑΝΙΟ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.