Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Διακήρυξη του Τελευταίου Θρανίου για τις εκλογές αντιπροσώπων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΡΑΝΙΟ
Ζάφου Ξαγοράρη: Λοξή τάξη

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι.

Διανύουμε ήδη τον 8ο χρόνο υπό μνημονιακό καθεστώς και η γενική αίσθηση είναι ότι συνεχίζουμε να βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Η φτώχια, η ανεργία και η ανασφάλεια καλά κρατούν, μόνο που δυστυχώς σε αυτά προστέθηκε και η ηττοπάθεια. Η λογική της μη συμμετοχής σε ένα ανέλπιδο περιβάλλον κέρδισε έδαφος, έναντι της όποιας αγωνιστικότητας, είχε προκαλέσει η εφαρμογή των μνημονίων. Ο χώρος της εκπαίδευσης φυσικά δεν έμεινε ανεπηρέαστος. Όλα τα ζητήματα με τα οποία ήρθαμε αντιμέτωποι στο παρελθόν, εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, μηδενικοί διορισμοί, σχολείο της αγοράς, αξιολόγηση, τρόπος επιλογής στελεχών κ.λ.π., επανέρχονται εμφατικά.

Η 86η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ πρέπει να επικαιροποιήσει τις θέσεις του κλάδου: Υπεράσπιση των κεκτημένων, αναχαίτιση των αντιδραστικών και αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων που σχεδιάζονται για τη δημόσια εκπαίδευση και ανάκτηση των απωλειών που έχουμε υποστεί ως εκπαιδευτικοί λειτουργοί. 

Συγκεκριμένα θα παλέψουμε για :

· Υποχρεωτικό δεκατετράχρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο - δίχρονη υποχρεωτιική προσχολική αγωγή.

· Ανοιχτό σχολείο για όλα τα παιδιά χωρίς εξεταστικά φίλτρα, ταξικούς φυλετικούς φραγμούς.

· Καμία αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας η οποία θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση των σχολείων. Κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης. Αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου με αποκλειστικά εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες και με ευθύνη του Συλλόγου διδασκόντων.

· Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Συλλόγου διδασκόντων στη βάση της αρχής της συμμετοχικής δημοκρατίας.

· Όχι στην κακώς εννοούμενη αυτονομία σχολικής μονάδας, που θα οδηγήσει και σε οικονομική αυτονομία δηλαδή σε κυνήγι χορηγών.

· Καμία συγχώνευση-κατάργηση σχολικών μονάδων.

· 20 μαθητές ανά τμήμα στα δημοτικά, 15 στα Νηπιαγωγεία.

· Μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη των κενών στην Γενική και Ειδική Αγωγή.

· Πλήρη δικαιώματα για τους αναπληρωτές, ίδια με εκείνα των μονίμων.

· Κατάργηση της τροπολογίας που επιτρέπει την απόσπαση εκπαιδευτικών σε δομές ειδικής αγωγής χωρίς κανένα τυπικό προσόν.

· Πρόσληψη αναπληρωτών με μοναδικό τυπικό προσόν το βασικό τίτλο σπουδών.

· Λειτουργία βιβλιοθήκης σε κάθε σχολείο και αναβάθμιση των εργαστηρίων Η/Υ.

· Ένταξη στα σχολεία και στις τάξεις όλων των προσφυγόπουλων-μεταναστόπουλων με παράλληλη λειτουργία τμημάτων υποδοχής.

· Επανασχεδιασμό και ένταξη στο αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων που με αποσπασματικό τρόπο αφαιρέθηκαν : θεατρική αγωγή και βιωματικές δράσεις σε όλες τις τάξεις. Αύξηση ωρών Πληροφορικής από Δ΄τάξη και μετά.

· Δημιουργία οργανικών θέσεων στα δημοτικά για όλες τις ειδικότητες (πληροφορική, εικαστικά, μουσική, θεατρική αγωγή, φυσική αγωγή, ξένες γλώσσες).

· Στελέχωση με εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων όλων των δημοτικών σχολείων ώστε το ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο να μην είναι μόνο διακήρυξη και όλα τα παιδιά να διδάσκονται την τέχνη, τον αθλητισμό και την πληροφορική μόνο από τους εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς.

· Δημιουργία κλειστών γυμναστηρίων και υπόστεγων χώρων και συστηματική παροχή αθλητικού υλικού για τη φυσική αγωγή στα δημοτικά σχολεία.

· Αξιοπρεπείς μισθούς.

· Ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων και του νέου τρόπου υπολογισμού συντάξεων.

Για να μπορέσουμε να παλέψουμε για όλα τα παραπάνω πρέπει επιτακτικά να αλλάξουν οι υπάρχοντες συσχετισμοί στο Δ.Σ. της ΔΟΕ.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση, οφείλουμε να συμβάλουμε στο άνοιγμα μιας πλατιάς συζήτησης, καθώς και στην κατάθεση θέσεων, γύρω από τις πιο ουσιώδεις πλευρές της λειτουργίας της εκπαίδευσης που χρειάζονται αναπροσανατολισμό, όπως : τον τύπο, τον κοινωνικό και παιδαγωγικό προσανατολισμό των νέων αναλυτικών προγραμμάτων και διδακτικών βιβλίων, το είδος της αντισταθμιστικής στήριξης μαθητών που για κοινωνικούς ή άλλους λόγους παρουσιάζουν μαθησιακή διαφοροποίηση και υστέρηση, το είδος της (αναγκαίας) παιδαγωγικής-επιμορφωτικής υποστήριξης των εκπαιδευτικών, τον τρόπο οργάνωσης, λειτουργίας και διασύνδεσης των σχολείων κ.ά. Κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω δεν μπορεί να είναι άλλη από την άμβλυνση της ταξικής λειτουργίας του σχολείου και τον αναπροσανατολισμό του τρόπου λειτουργίας του σε μια προοδευτική κατεύθυνση.


     Συνάδελφοι-συναδέλφισσες, δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από παρατάξεις που χρησίμευσαν ως εφαλτήρια για καριέρες στο δημόσιο βίο και στα κέντρα εξουσίας. Η ηθική απαξίωση του συνδικαλισμού και του συνδικάτου είναι ένα από τα όπλα του συστήματος και στο χέρι μας είναι να το ακυρώσουμε! Δεν ξεχνάμε την αδιοριστία και την αναπλήρωση που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ πρώτες εφάρμοσαν και τις οποίες συνεχίζει και η παρούσα κυβέρνηση, ούτε τις απολύσεις μόνιμων εκπαιδευτικών, ούτε βέβαια το σύστημα αξιολόγησης με την ποσόστωση απολύσεων. Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και οφείλουμε να ενισχύσουμε στη ΔΟΕ τις όποιες δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν και να δώσουν ξανά σε όλους μας αγωνιστικότητα και ελπίδα.

        Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας, κάτω και από τις νέες συνθήκες, ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ για σωματείο και συνδικαλιστικό κίνημα ταξικό, ακηδεμόνευτο, μαχητικό, χωρίς κυβερνητικές ή κομματικές εξαρτήσεις, που αγωνίζεται για τη νίκη της μαχόμενης εκπαίδευσης.


Στις εκλογές για τη 86η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ συμμετέχουμε, ψηφίζουμε : ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΡΑΝΙΟ


Θα ήτανε βολικό να σώπαινα. Μα δεν μπορώ.[…] 

Κι εμείς, μ’ όλες τις αδυναμίες, η μόνη ελπίδα σωτηρίας.

Τ. Πατρίκιος, Απολογισμός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.