Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Δέκατο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – Docfest στη Χαλκίδα.

Το 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – Docfest θα διεξαχθεί στην πόλη της Χαλκίδας από την Τρίτη 11 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου.
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest γίνεται 10 χρονών. Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί,  κορυφαίοι δημιουργοί καθώς και πολλοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και της Τέχνης γιορτάζουν τα 10 χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ, μεταμορφώνοντας την πόλη της Χαλκίδας σε κέντρο πολιτισμού.
 
Από την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016 και για έξι μέρες η καρδιά των Ελλήνων δημιουργών χτυπά δυνατά στο 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest.
 
«10 Χρόνια -1.000 Ταινίες- 100.000 Θεατές»
 
Η έντονη και δυναμική παρουσία του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest όλα αυτά τα χρόνια το έχει αναδείξει σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας και ουσιαστικό τόπο συνάντησης των δημιουργών. Στην προσπάθεια συμβολής και στήριξης της εγχώριας κινηματογραφίας το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest, συγκεντρώνει  και προβάλλει  ολόκληρη την ετήσια παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ. Φέτος, μέσα από 70 ξεχωριστές ιστορίες ταινιών, παραγωγής 2015-2016, θα δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των ανεξάρτητων δημιουργών ντοκιμαντέρ, ρίχνοντας φως στις σκιές του σύγχρονου κόσμου.
 
Tην επίσημη πρεμιέρα τους  κάνουν φέτος στο Φεστιβάλ 25 ταινίες-ντοκιμαντέρ.
 
Παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν 20 ταινίες ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο αφιερωμάτων και τιμητικών εκδηλώσεων σε σημαντικούς  Έλληνες κινηματογραφιστές.
 
Το Φεστιβάλ Ελληνικού ντοκιμαντέρ-docfest διοργανώνει αφιέρωμα στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση προς τιμήν των 50 χρόνων από τη λειτουργία της. Μέσα από 5 ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ , καθένα από μια δεκαετία, θα ταξιδέψουμε στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’50, του 60’, του 70’, του 80’ και του 90’. Το αφιέρωμα πλαισιώνουν συζητήσεις, προβολές ταινιών, καθώς και έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο της ΕΡΤ.
 
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στα πλαίσια του αφιερώματος «Γνωριμία με Ξένες Κινηματογραφίες» πραγματοποιεί σε συνεργασία με την  Πρεσβεία του Μεξικού αφιέρωμα στο Σύγχρονο Μεξικάνικο Ντοκιμαντέρ. Μέσα από 3 ντοκιμαντέρ που εστιάζουν την προσοχή προς μια καλλιτεχνική οπτική διαφορετική από τα συνηθισμένα θα ταξιδέψουμε από 11 έως 16 Οκτωβρίου στον Μεξικάνικο Κινηματογράφο.
 
Το Φεστιβάλ   διοργανώνει αφιέρωμα με τίτλο «Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση». Ένα αφιέρωμα για τους Ρομά της Ελλάδας μέσα από τα μάτια των δημιουργών. Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε. Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». Το αφιέρωμα πλαισιώνουν συζητήσεις,  προβολές ταινιών, έκθεση Φωτογραφίας και εικαστικές  παρεμβάσεις.
 
Όπως κάθε χρόνο στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις -ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων, masterclasses, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια , εκθέσεις ζωγραφικής και παρουσιάσεις εργαστηρίων σε συνεργασία με δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα- προσφέροντας  ένα χώρο ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών.

Επίσης το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκι­μαντέρ-docfest περιλαμβάνει ένα ειδικά διαμορφωμένο τμήμα για νέους. Καθημερινά από την Τετάρτη 12 έως και την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου θα προβάλλονται ταινίες ντοκιμα­ντέρ κατάλληλες για παιδιά και νέους. 
Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να δώσει κίνητρο για την κινημα­τογραφική δημιουργία στη νέα γενιά. Ταινίες γυρισμένες από νέους δη­μιουργούς δίνουν το έναυσμα στο νεανικό κοινό να εμπνευ­σθεί, να προβληματιστεί, να αναρωτηθεί και να γνωρίσει από κοντά το ντοκιμαντέρ μέσα από τα μάτια των νέων. 
Παράλληλα, μαθητές και καθηγητές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και οι οποίες απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.  Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί ένα σεμινάριο με τίτλο ‘Κινηματογράφος και Εκπαίδευση’ που απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να διευρύνουν την κινηματογραφική τους παιδεία. Η δήλωση συμμετοχής στο σεμινάριο ‘Κινηματογράφος και Εκπαίδευση’ είναι απαραίτητη και γίνεται μέσω του παρακάτω συνδέσμου: 


Ακόμη Doc Fest και Μνημεία.
Κατά τη διάρκεια του 10ου Doc Fest, τα μνημεία του ιστορικού κέντρου της Χαλκίδας,  το Οθωμανικό τέμενος Εμίρ Ζαδέ και το ενετικό κτήριο, «Οικία Βαΐλου» σας περιμένουν καθημερινά, πρωί 10:00 π. μ. – 14:00 μ. μ. και
απόγευμα 17:00 μ. μ. – 19:00 μ. μ. να τα γνωρίσετε.

Μουσική εκδήλωση στην «Οικία Βαΐλου».

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest πραγματοποιεί μουσική εκδήλωση στο ιστορικό κέντρο της Χαλκίδας, στην «Οικία Βαΐλου», την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου & ώρα 20.30-22.30.
Μια μοναδική μουσική βραδιά, μία διαδραστική εμπειρία σε ένα χώρο επαυξημένης ατμοσφαιρικής ιστορικότητας με τον Marcel Spinei στο βιολεντσέλο, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρευρεθούν στην «Οικία Βαΐλου», το μοναδικό ενετικό κοσμικό κτήριο που σώζεται στην πόλη της Χαλκίδας.

«Οικία Βαΐλου»

Το μοναδικό αυτό κτίσμα διασώζει τρεις οικοδομικές φάσεις με την παλαιότερη να ανάγεται στον 13ο/14ο αιώνα. Ήταν η εποχή που το Negroponte ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου. Κατά την Τουρκοκρατία μετασκευάζεται σε κατοικία η όψη και τα χαρακτηριστικά της οποίας παραπέμπουν σε αρχοντόσπιτο. Στα τέλη του 19ου αιώνα η όψη του κτηρίου αποκτά νεοκλασικά χαρακτηριστικά. Η μορφή των κτηρίων διαφοροποιείται, η πόλη αλλάζει μορφή και αποκτά νέα ταυτότητα, για άλλη μία φορά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.