Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

3η Δεκέμβρη - Ημέρα ατόμων με αναπηρία

3η Δεκέμβρη


"Τίποτα για μας, χωρίς εμάς." Όσοι γνωρίζετε αυτό το σύνθημα, σίγουρα ανήκετε με κάποιον τρόπο στο κίνημα της αναπηρίας. 
Είστε άνθρωπος με αναπηρία; Βιώνετε καθημερινά τον αποκλεισμό. 
Είστε γονιός παιδιού με αναπηρία; Βιώνετε καθημερινά την οικονομική αφαίμαξη της οικογένειάς σας και την κοροϊδία για "θεραπείες" από "γκουρού" που δεν υπάρχουν. Ζείτε μόνιμα με την αγωνία της βεβαιότητας ότι όταν πεθάνετε, το παιδί σας δεν θα μπορεί να έχει μια ανεξάρτητη ζωή, όπως αξίζουμε όλοι μας. 
Είστε δάσκαλος παιδιού με αναπηρία; Βιώνετε καθημερινά την εργασιακή ομηρία, τη μελαγχολία ότι όσο και να προσπαθήσετε και όσους στόχους και να κατακτήσετε μαζί με τον μαθητή/τρια σας μετά από κάποια ηλικία όλη αυτή η γνώση θα πάει χαμένη και το παιδί θα καταλήξει σπίτι του. 
Όσοι δεν γνωρίζετε αυτό το σύνθημα, κοιτάξτε να το βάλετε καλά μέσα στο κεφάλι σας. Σε μία κοινωνία αποκλεισμού και φασισμού που ζούμε, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Η αρτιμέλεια είναι κάτι που δεν το βιώνουμε ως θαύμα, αλλά ως μία κατάσταση. Το ίδιο και η αναπηρία. Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ (με κεφαλαία, για να το λέμε, για να μην φοβόμαστε τις λέξεις) είναι και αυτή μία κατάσταση, όχι μία τραγωδία, όπως θέλουν να μας την παρουσιάζουν τα ΜΜΕ και όλες οι πλούσιες κυρίες που θέλουν τη φιλανθρωπία μας, τώρα τα Χριστούγεννα. 
Ας αποδεχτούμε λοιπόν αυτά που έχουμε (αρτιμελείς και ανάπηροι) και ας προχωρήσουμε τις ζωές μας για να γίνουμε ένα σκαλάκι καλύτεροι από αυτό που ήμασταν. Χωρίς αριστείες, φαμφάρες και βραβεία. Για τον Άνθρωπο. Για την Κοινωνία. Για την Ελευθερία και την Ένταξη.

Για το Τελευταίο Θρανίο
Μαριλένα Σιόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.