Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Έκλειψη ηλίου- έκλειψη παιδείας


Ο Δρ. Μάνος Δανέζης   επίκουρος καθηγητής  Αστροφυσικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο προσωπικό του ιστολόγιο αναφέρει σχετικά με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας:

    Θυμάμαι ….στα 17 μου, σε μια ολική Ηλιακή έκλειψη, ο τότε Υπουργός Παιδείας είχε βγάλει μια εγκύκλιο που επέβαλε στους καθηγητές μας να μας «μαντρώσουν» για να μη δούμε την έκλειψη προκειμένου να μη χαλάσουμε τα μάτια μας. Έτσι και έγινε, όμως…Η τρελοπαρέα μας, εραστές του ουρανού και των άστρων…είχε αντίθετη άποψη….Αποφασίσαμε να κάνουμε μια επιστημονική κοπάνα. Από την προηγούμενη κάψαμε φωτογραφικά φιλμς, μαυρίσαμε προσεκτικά γυάλινες πλάκες και το πρωί ανηφορίσαμε προς τον Αη Γιώργη το Λυκαβηττό. Συναντήσαμε πολλούς άλλους επιστημονικούς κοπανατζήδες και μαζί τους ζήσαμε στιγμές αξέχαστες που μας συνοδεύουν μέχρι σήμερα. Ο έρωτας του έναστρου ουρανού ήταν πολύ πιο δυνατός από τη σχολική αποβολή.
     Μόλις η έκλειψη τελείωσε κατά τις 12 το μεσημέρι, επιστρέψαμε στο σχολείο περιμένοντας την τιμωρία…Μάταια όμως. Εξηγώντας το αίτιο της ολιγόωρης κοπάνας μας, είδαμε πρόσωπα γελαστά και τρυφερά…Τιμωρηθήκαμε με ένα χαμόγελο κατανόησης…όλοι γνώριζαν την τρέλα μας για τα άστρα….Κατεβήκαμε στην τάξη μας… Μάθαμε ότι ο μαθηματικός μας…βλέποντας στο απουσιολόγιο ότι λείπαμε είπε… «είναι οι μόνοι που δεν φοβούνται να κυνηγήσουν τα όνειρά τους…εσείς οι φρόνιμοι και υπάκουοι βγάλτε μια κόλα χαρτί για ένα πρόχειρο διαγώνισμα»….Η τιμωρία του «μαντρωμένου»; Η κόλαση του διαγωνίσματος. Η τιμωρία του «λεύτερου»…ο παράδεισος του κόσμου των άστρων.
   Τέτοιοι δάσκαλοι σμίλεψαν τότε τις ψυχές μας και τον έρωτά μας για την επιστήμη. 
    Σήμερα τα χρόνια πέρασαν, οι καιροί άλλαξαν …αυτό που ποτέ δεν αλλάζει είναι τα μυαλά του Υπουργείου Παιδείας…Διαβάστε τα επόμενα…
Μάνος Δανέζης
Έκλειψη ηλίου… έκλειψη παιδείας
Η @Glika Mitsiou έγραψε

20 Μαρτίου 2015 έκλειψη ηλίου, μερικές ώρες πριν τον ερχομό της Εαρινής Ισημερίας και την αρχή της Άνοιξης
Πολλά χρόνια πίσω, παιδιά στο σχολείο, θυμάμαι τα καπνισμένα γυαλάκια, τα μαυρισμένα φωτογραφικά φιλμ, την παρέα μας, την αγωνία να απολαύσουμε τη μοναδικότητα της εικόνας του φαινομένου. Πόσα χρόνια πίσω, πόσες γενιές πίσω. Τώρα, οδηγία υπουργείου παιδείας…επιβάλει….. “οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών μονάδων παρακαλούνται όπως αναπροσαρμόσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα της 20ης Μαρτίου, προκειμένου όλοι οι μαθητές/μαθήτριες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκλειψης” πριν (10.30-13.00).” … πάλι καλά, που δε μοίρασαν και τύμπανα, όπως κατά την αρχαιότητα, όπου οι κάτοικοι της γης θέλοντας να καταλαγιάσουν τους φόβους τους, χτυπούσαν τα τύμπανά τους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποτρέψουν τον «σκοτεινό δράκο» να καταπιεί τον Ήλιο….


Ο Spyros Chondrogiannis έγραψε
Προκαταλήψεις αρχών του προηγούμενου αιώνα, ή παντελής άγνοια;
Με τόσους έγκριτους επιστήμονες στην Ελλάδα, προτιμότερο θα ήταν να συμβουλευτούν κάποιον αστροφυσικό, φροντίζοντας για την ασφαλή παρατήρηση του φαινομένου από τους μαθητές και όχι να τους στερούν την ευκαιρία να βιώσουν ένα σπάνιο αστρονομικό γεγονός…
Παράλληλα θα μπορούσαν με την ευκαιρία να ενημερώσουν τους μαθητές για τον ασφαλή τρόπο παρατήρησης της έκλειψης.
Αξίζει να διαβάσετε την παρακάτω αναφορά του Αντώνη…


Antonis Itsios
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ;;
Αναρωτιέμαι μήπως, αντί να “μαντρώσουν” τους μαθητές, την ώρα που εκδηλώνεται ένα σπάνιο φαινόμενο, όπως μια ηλιακή έκλειψη, θα μπορούσαν να κεντρίσουν τους διδάσκοντες να κάνουν μια μικρή προετοιμασία για να το αναδείξουν και να προσφέρουν στους μαθητές την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί στη γνώση που τους προσφέρεται σε “ζωντανή μετάδοση”, λαμβάνοντας φυσικά και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Στο κάτω-κάτω, με αυτήν τη λογική, θα έπρεπε να είναι κλεισμένα τα παιδιά στα σπίτια τους ή τα σχολεία κάθε μέρα με λιακάδα, μια και η πιθανότητα να δουν τον ήλιο κατάματα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και μια … πληροφορία: ο ήλιος δεν είναι περισσότερο βλαπτικός τη στιγμή της έκλειψης από ότι καθημερινά!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.