Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2015



Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η 21 Μαρτίου και στην Ελλάδα ο εορτασμός της είναι διπλός γιατί από εδώ άρχισαν όλα: Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης ως επίσημου διεθνούς θεσμού έγινε κατόπιν ελληνικής πρότασης. Τον εορτασμό εισηγήθηκε στην Εταιρεία Συγγραφέων το 1997 ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας
Η Εταιρεία αποδέχθηκε την εισήγησή του και επιλέχθηκε ως ημέρα του εορτασμού η 21η Μαρτίου, η εαρινή ισημερία, κατόπιν πρότασης της ποιήτριας Λύντιας Στεφάνου, μια συμβολική ημερομηνία «που συνδυάζει το φως από τη μια και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, η οποία συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους» είχε εξηγήσει παλιότερα στο «Βήμα» η ποιήτρια. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης εορτάστηκε στην Ελλάδα το 1998. Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO το 1999, μετέφερε την ιδέα στον διεθνή οργανισμό και τον Οκτώβριο, στην 30ή Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. 
Αναδημοσίευση από το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.