Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Το σχόλιο του ΤΘ για τις εκλογές


…και ήρθε η Τρίτη. Μερικοί πήγαν σχολείο με κατεβασμένο το κεφάλι λέγοντας «μα τόσο χαμηλά;». Μερικοί άλλοι πιστεύοντας ότι μόλις βγουν στο δρόμο μoβ προβατάκια θα πετάνε ανάμεσα σε κίτρινα δέντρα και κόκκινους δρόμους γιατί «ήρθε η αλλαγή». Άλλοι πάλι θεώρησαν πώς δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για να σηκωθούν από το κρεβάτι τους και άλλοι πήραν και κανένα μαχαιράκι κρύβοντας το ανάμεσα στην ελληνική σημαία, έτσι για παν ενδεχόμενο.

Μετά από μία βουβή προεκλογική περίοδο, στενή χωρίς χρώμα και πάθος, ήρθε η ώρα να αποτιμήσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Ακόμα δεν μπορούμε με σαφήνεια να σχολιάσουμε τα ποσοστά των κομμάτων, ούτε να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα, αφού οι πολιτικές εξελίξεις θα μας προλάβουν.

Αυτό όμως που έχει πια περάσει είναι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις στα καφενεία, στα κρυφά, τα αυγά, γιαούρτια και λοιπά που πετάγονταν από διάφορες μεριές στους υποψηφίους και ο φόβος για μία επί της ουσίας προεκλογική αντιπαράθεση. Τα λεφτά δεν υπήρχαν συνάδελφοι. Τουλάχιστον όχι για φανερές πολιτικές συγκεντρώσεις με μπαλόνια, λουλούδια και λοιπά περιττά. Σπίτι σπίτι, γειτονιά γειτονιά, καφενείο καφενείο γύρισαν οι υποψήφιοι και ειδικά των δύο μεγάλων κομμάτων κουβαλώντας το φόβο της αποδοκιμασίας.

Παρόλα αυτά, οι εκλογές ήταν «σοβαρές». Δεν βρήκαμε σαλάμια, τσόντες ούτε κότες μέσα στις κάλπες. Οι ψηφοφόροι, αν και ελαφρά λιγότεροι από την προηγούμενη φορά πήγαν να ψηφίσουν. Τόσοι φόβοι για το ότι «η νέα γενιά αδιαφορεί» και ότι «η αποχή είναι πολιτική επιλογή» δεν επαληθευτήκαν. Ο λαός έδειξε με τις επιλογές του ότι το μνημόνιο δεν έχει θέση σε μία ήδη σκυμμένη χώρα και γονατισμένη κοινωνία. Περισσότερη μιζέρια και δυστυχία δεν θέλουμε, έχουμε ήδη αρκετή. Είπαμε όχι στο μνημόνιο, αφήνοντας ΕΕ του κεφαλαίου, αγορές και «οίκους» αιφνιδιασμένους και πολύ τσαντισμένους. Ο δρόμος που θα έρθει θα είναι γεμάτος ρίσκα, θα έχει τα πάνω του και τα κάτω του, αλλά θα την βρούμε την άκρη μας.

Είναι όμως ο κόσμος ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των εκλογών; Χαίρεται που η Νέα Δημοκρατία πήρε με το έτσι θέλω 50 έδρες μπόνους, παίρνοντας την έδρα από κόμματα που έχουν έρθει πρώτη δύναμη στην περιοχή τους; Είναι ευχαριστημένος που το όριο του 3% θα κάνει ουσιαστικά την ψήφο του χαμένη; Αυτός ο εκλογικός νόμος με την ευλογία πλέον της βουλής μπορεί να νοθεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα και είναι ντροπή για την «Δημοκρατία» μας. Για παράδειγμα στην Εύβοια, η Νέα Δημοκρατία είναι δεύτερη δύναμη και δεν παίρνει έδρα.

Η πολυφωνία στο νομό μας καλά κρατεί. Είμαστε σίγουροι ότι οι συνάδελφοι έχουν ήδη ενημερωθεί για την κατανομή των εδρών. Αυτό στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε όμως σαν άνθρωποι και σαν δάσκαλοι είναι η τραγική κατά την άποψή μας άνοδος της Χρυσής Αυγής. Γνωρίζαμε ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία ζουν και βασιλεύουν στο νομό μας και όπως φαίνεται σε όλη την Ελλάδα; Τι θα γίνει στα σχολεία μας τώρα που και «με το νόμο» μία ναζιστική οργάνωση έχει βήμα να μιλάει; Ποιες είναι και οι ευθύνες οι δικές μας, των εκπαιδευτικών και του Υπουργείου για το ότι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε, να ισχυροποιήσουμε τη δημοκρατία και τις αξίες της σε νέες γενιές ψηφοφόρων; Τίποτα δεν είπαμε για φασισμό, για ναζισμό και για τις πρακτικές τους; Θεωρούμε πώς οι δάσκαλοι θα πρέπει από δω και πέρα να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά σε οποιαδήποτε μορφή βίας κατά του διαφορετικού στα σχολεία. Θα πρέπει να καταγγέλλουμε δημόσια και να περιφρουρούμε την ισότητα στο σχολείο μας και την τάξη μας.

Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά «θα έχει την δική του ιστορία»…!!!

Για το Τελευταίο Θρανίο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.