Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013


Το εγχειρίδιo ενός καλού διευθυντή στα χρόνια της Τρόικας…





Τα χρόνια είναι δύσκολα για συναδέλφους διευθυντές, και αυτό είναι πραγματικότητα, δεν είναι ειρωνεία. Εδώ και καιρό στην πανελλήνια εκπαιδευτική κοινότητα κυκλοφορούν διάφορες «ανέκδοτες ιστορίες» για «καλούς» και «κακούς» διευθυντές. Τις συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές οδηγίες που το αγαπητό μας υπουργείο θα μπορούσε να στείλει στους διευθυντές, υπό μορφή εγχειριδίου:

·          Το σχολείο είναι ΔΙΚΟ ΣΟΥ. Το γραφείο δικό σου. Το προσωπικό δικό σου. Τα έπιπλα δικά σου. Δώσε να το καταλάβουν ΟΛΟΙ.
·          Οι δάσκαλοι είναι το προσωπικό σου. Είναι εκεί για να κάνουν το σχολείο σου καλύτερο, για να φανείς ΕΣΥ καλύτερος στους ανωτέρους σου.
·          Τρομοκράτησέ τους. Όλα παρακολουθούνται, όλα εποπτεύονται. Μη διστάσεις! Απείλησέ τους με καταγγελία!!!
·          Πρέπει να είσαι «προχώ»… Εφάρμοσε τους νόμους πριν ακόμα ψηφιστούν. Α, και περισσότερο αυστηρούς, έτσι για να γουστάρεις.
·          Μη διανοηθείς να υπερασπιστείς τους δασκαλάκους! Οι γονείς είναι η δύναμή σου, οι σύμμαχοί σου για να γίνεις πρώτος.
·          Κράτησε το προσωπικό σου μέχρι τις δύο. Δεν πειράζει που δεν έχεις γραφείο και καρέκλες για να κάθονται, ούτε υπολογιστή για να δουλεύουν. Αν δεν είσαι ευχαριστημένος με τη δουλειά της καθαρίστριας μην τους λυπάσαι. Δώσε και καμιά σκούπα!
·          Μην ασχολείσαι με τους μαθητές που λιποθυμούν από την πείνα ή με αυτούς που δεν τα καταφέρνουν στα μαθήματα. Για σένα έχει σημασία η ύλη και τα «καινοτόμα προγράμματα»…
·          Και τέλος προς Θεού…μη δείξεις ότι είσαι άνθρωπος. Μη δείξεις ότι κάποτε ήσουν δάσκαλος και εσύ. Μη δείξεις ότι συμπονάς τον δάσκαλο που είναι άρρωστος, που έρχεται από μακριά, αυτόν που δεν πήρε απόσπαση και διέλυσε την οικογένειά του, τον αναπληρωτή ΕΣΠΑ που ακόμα να πληρωθεί.

Κι εσύ, συνάδελφε διευθυντή, που δεν είσαι διατεθειμένος να ακολουθήσεις τις παραπάνω οδηγίες αλλά έχεις αποφασίσει να είσαι πρώτα συνάδελφος, εσύ δεν χρειάζεσαι εγχειρίδιο. Έχεις τους δικούς σου κανόνες: Ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς, ηθικούς, πολιτικούς. Μπορεί να μην είσαι αρεστός στην τρόικα και κάθε είδους εξουσία, είσαι όμως σεβάσμιος από τους συναδέλφους και τους μαθητές και αυτό είναι πάνω απ’ όλα. Οι περιστάσεις είναι δύσκολες και καταλαβαίνουμε τη θέση σου. Καλείσαι όμως να κάνεις μία επιλογή.  Εσύ ποιους  κανόνες θα ακολουθήσεις;


Θα είσαι ο σκληρός απρόσωπος μάνατζερ που επιθυμούν ή ο διευθυντής έμπνευση και ενθάρρυνση για την σχολική και την ευρύτερη κοινότητα;



1 σχόλιο:

  1. Η Τρόικα τι σχέση έχει μ' όλα αυτά; Είστε off εδώ. Το αν κάποιος είναι ευθυνόφοβος, γλύφτης, φασιστάκος ή οτιδήποτε άλλο, ουδεμία σχέση έχει με την Τρόικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.