Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Απόφοιτοι ιδιωτικών κολεγίων στη δημόσια εκπαίδευση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΡΑΝΙΟ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι καλή χρονιά με υγεία! 


Αλλά μια χρονιά που ξεκινά με το νομοσχέδιο με τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις» και το οποίο προβλέπει τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ πτυχιούχων ιδιωτικών κολεγίων που είναι παραρτήματα αναγνωρισμένων ΑΕΙ του εξωτερικού (ΕΕ ή τρίτης χώρας). Με αυτόν τον τρόπο εφαρμόζεται η προαναγγελθείσα εξίσωση των ιδιωτικών κολεγίων με το δημόσιο πανεπιστήμιο, την οποία προωθεί η κυβέρνηση και που έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη προσπάθεια υποβάθμισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας με την κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων και με την υποχρηματοδότηση των υπόλοιπων. Με αυτό το υπουργείο Παιδείας δίνει το δικαίωμα διεκδίκησης θέσης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στους κατόχους πτυχίων των κολεγίων, το οποίο σημαίνει ότι πρακτικά αίρεται η απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών ανώτατων ιδρυμάτων εκπαίδευσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος. 

Οι πτυχιούχοι αυτής της κατηγορίας, από τη στιγμή της ψήφισης του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, για προσλήψεις στην εκπαίδευση, θα διορίζονται εφόσον αναγνωριστούν από τα αρμόδια συμβούλια επαγγελματικών προσόντων. Σύμφωνα με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε ο ΑΣΕΠ θα κάνει δεκτούς τους τίτλους σπουδών της αλλοδαπής για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία, ακόμη και αν οι υποψήφιοι δεν έχουν εξασφαλίσει την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων τους μέσω ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης). 

Παράλληλα ακραία τιμωρητική είναι η διάταξη του άρθρου 58, σύμφωνα με την οποία όσοι αναπληρωτές παρατηθούν της πρόσληψής τους, αποκλείονται για τρία έτη από την πρόσληψη ή τον διορισμό τους. 

Ας θυμίσουμε (ανάμεσα σε πολλά άλλα, μερικά πρόσφατα) ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση έδωσε δώρο εκατομμύρια ευρώ κάνοντας δημόσιες σχέσεις με τους παπάδες της Βοστώνης, ότι υπάρχουν ακόμη κενά (αρκετά στις δομές ειδικής αγωγής δυστυχώς) και ότι στάλθηκαν φαντάροι να διδάξουν πληροφορική σε σχολείο της Κάσου και μάλιστα απλήρωτοι, απόφαση την οποία καταδικάζουμε. 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι τα τελευταία χρόνια ο κλάδος σέρνεται και δεν συμμετέχει σε απεργίες και κινητοποιήσεις που αφορούν τα οικονομικά μας θέματα. Πιστεύουμε όμως, πως αυτό πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους και όλες. 

Άμεσα κινητοποιήσεις ώστε να αποσυρθεί το άρθρο που υποβαθμίζει τα πανεπιστημιακά πτυχία κάνοντάς τα ισότιμα με αυτά των ξένων ιδιωτικών «κολεγίων» - επιχειρήσεων και που καταργεί την ακαδημαϊκή αναγνώριση ως προϋπόθεση για την εργασία στη εκπαίδευση. 

Άμεσα να προκηρυχθεί απεργία και κινητοποιήσεις από τη ΔΟΕ. 

Χαλκίδα 13/1/2020 

Τελευταίο Θρανίο 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.