Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Εργαστήριο Θεατρικός Αγωγής


ΘΕΑΤΡΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ - ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2017-2018 Εργαστήριο Θεατρικός Αγωγής Αρχαίοι μύθοι στη σύγχρονη σκηνή: Ο οίκος των Ατρειδων ΙΙ.

Θεματικές ενότητες εργαστηρίου. 

Α. Η σκηνική πράξη -Τα υλικά του σκηνικού κόσμου : σκηνοθέτης, ηθοποιός, κείμενο, φωτισμοί, σκηνογραφία, ενδυματολογία, αισθητική και ηθική του θεάτρου, χώρος, χρόνος -οι προσεγγίσεις της διδασκαλίας του ρόλου. 
Β. Οι πολλαπλές αναγνώσεις του μύθου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. -Οι αφηγηματικοί τρόποι -Οι ρόλοι και τα μυθικά πρόσωπα -Το ζήτημα του χορού. 
Γ. Υπονόμευση, παραμόρφωση, αποδιάρθρωση του δραματικού κειμένου. Παρωδία και σπάσιμο της ενότητας τόπου και χρόνου. Χάπενινγκ. Τεχνικές παραξενίσματος. Αποστασιοποίηση. Συλλογική δημιουργία.(Devised theatre) .
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα επεξεργαστούμε τα είδωλα της Ελένης στις έξι τραγωδίες του Ευριπίδη που αναφέρονται στον οίκο των Ατρειδών: Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Εκάβη, Τρωάδες, Ηλέκτρα, Ορέστης, Ιφιγένεια εν Ταύροις. 

Σκοποί του εργαστηρίου. - Η απελευθέρωση της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της εκφραστικότητας των συμμετεχόντων και η εξοικείωση τους με το σύνολο των εκφραστικών μέσων του Θεάτρου. - Η επαφή των συμμετεχόντων με τα διάφορα είδη των θεατρικών δραστηριοτήτων - Η δημιουργία ευαίσθητων θεατών και φίλων του θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή και την αξιοποίηση ευκαιριών θεατρικής παιδείας και αγωγής . 
Στόχοι του εργαστηρίου. – Να κατανοήσουν τη διαφορετική πρόσληψη και αντιμετώπιση των αρχαίων μύθων και να πειραματιστούν πάνω στη σκηνική παρουσίαση τους. - Να προβληματιστούν και να πειραματιστούν πάνω στην έννοια και τη σκηνική λειτουργία του χορού στις σύγχρονες παραστάσεις αρχαίου δράματος. - Να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τα εκφραστικά τους μέσα (σώμα, φωνή, ρυθμός).

Χρόνος διεξαγωγής του εργαστηρίου: 11 Οκτωβρίου 2017 - 17 Μαΐου 2018, κάθε Τετάρτη 18.30 -21.30 (εξαιρουμένων των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα).  Συνολική διάρκεια: 80 ώρες, 27 τρίωρα. Κάθε τρίωρο περιλαμβάνει θεωρία και ιστορία θεάτρου, σκηνική πρακτική, εργαστήρια και ασκήσεις με άξονα τον μυθικό κύκλο των Ατρειδών. Κόστος συνδρομής: 22€ το μήνα, 17€ για φοιτητές, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και ανέργους. Τόπος: Θέατρο Χαλκίδας, Μεσσαπίων 4, 4ος όροφος,Χαλκίδα. 
Εισηγητής Γιάννης Κατσάνος, φιλόλογος, σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Θεάτρου Χαλκίδας, με τη συμμετοχή του Κώστα Κουρμπέτη, μαθηματικού, μουσικού, της Βάσως Λευκούδη, φιλολόγου, ενδυματολόγου και της Γεωργίας Καρλατήρα, ηθοποιού. Πιστοποίηση: με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου δίνεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΕΓΓΡΑΦΕΣ : Τετάρτη και Πέμπτη 19.00-21.00 στα γραφεία του Θεάτρου Χαλκίδας στα τηλέφωνα 6937176238 και 6983005669, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : xalkidatheatro@gmail.com και στην ιστοσελίδα του bio-mechanical festival http://bm-festival.com/theatro-chalkidas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.