Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 86ΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΟΕ.


Από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η ετήσια Γενική Συνέλευση (86η) – Συνέδριο της ΔΟΕ. Σ’ αυτήν έλαβαν μέρος από το Τελευταίο Θρανίο ως αντιπρόσωποι η Μαγδαληνή Καλαθέρη και η Ελένη Γοδέβενου. 

Θεωρώντας πως η ενημέρωση για τα πεπραγμένα του Συνεδρίου και για τη στάση των δύο αντιπροσώπων του ΤΘ σημαντική για να λάβουν γνώση οι συνάδελφοι και να σχηματίσουν άποψη για το μέλλον του εκπαιδευτικού κινήματος, θα προσπαθήσουμε να το περιγράψουμε. 

Οι τέσσερις ημέρες μεστές συζητήσεων, ομιλιών και απόψεων κύλισαν με ένταση και πολύωρες συνεδριάσεις. 

Δυστυχώς ελάχιστα μετακινούνται οι πολιτικοί χώροι που εκπροσωπούνται στη ΔΟΕ σε συγκλίσεις και συμμαχίες τέτοιες που να οδηγήσουν το εκπαιδευτικό κίνημα από την παραίτηση σε ουσιαστικούς αγώνες, τέτοιους που να επιτρέπουν ελπίδες συμμετοχής των μάχιμων εκπαιδευτικών. Μια κατά τη γνώμη μας σημαντική διαφοροποίηση χωρίζει αδρομερώς το σώμα της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας σε δύο μέρη. Σε αυτούς που προϋποθέτουν ένα κίνημα που βάζει πρωταρχικό σκοπό την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. και παλεύει πάνω απ’ όλα για την αλλαγή του καπιταλιστικού συστήματος παραγωγής και στους περισσότερους άλλους που κινούνται στα γνωστά αστικά κόμματα και οι οποίοι συνδέονται με ομφάλιους λώρους με τα κυβερνητικά κόμματα των τελευταίων δεκαετιών και που σε αυτή τη χρονική στιγμή υποδύονται το ρόλο μαχητικού συνδικαλιστή. Και οι μεν και οι δε αμετακίνητοι σε θέσεις και ψηφίζοντες συχνά μόνο τις δικές τους προτάσεις. (Για τα αποτελέσματα και τη συγκρότηση του νέου ΔΣ της ΔΟΕ εδώ).

Σε επιμέρους θέματα οι δύο αντιπρόσωποι κινηθήκαμε ως εξής:

· Υπερψηφίσαμε τα οικονομικά πεπραγμένα του απερχόμενου Δ.Σ. της ΔΟΕ για το οικονομικό έτος 2016, θεωρώντας τεκμηριωμένο (από την Ελεγκτική Επιτροπή), ελεγμένο (από ορκωτό λογιστή) και άρτιο τον ισολογισμό – οικονομικό απολογισμό που κατατέθηκε και συζητήθηκε.

· Καταψηφίσαμε τον οικονομικό προϋπολογισμό του 2017 γιατί κινείται στα γνωστά πολυέξοδο και «άνετο» οικονομικό παρελθόν της ομοσπονδίας που οφείλουμε να αλλάξουμε. Πολυέξοδες εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις με μικρή παρουσία συναδέλφων, πολυέξοδες αποστολές μελών του ΔΣ στο εξωτερικό σε συνέδρια των οποίων τα επιστημονικά συμπεράσματα ουδέποτε μάθαμε, ακριβές συνδρομές σε ευρωπαϊκές ομοσπονδίες εκπαιδευτικών που δεν πειστήκαμε για την αναγκαιότητα συμμετοχής μας. 

· Καταψηφίσαμε την εισήγηση για «το σχολείο που θέλουμε» γιατί παρόλο που σε επιμέρους θέματα συμφωνούσαμε είχαμε διαφωνίες σε πολλά άλλα. Στο συγκεκριμένο αρκετά ευρύ θέμα οι παρατάξεις ψήφιζαν η καθεμιά το δικό της σχέδιο – όραμα (για τις δικές μας θέσεις δέστε εδώ).

· Υπερψηφίσαμε την εισήγηση για την Ειδική Αγωγή, γιατί κινήθηκε στις απόψεις του ΤΘ για την πρόταξη του βασικού πτυχίου στους διορισμούς αναπληρωτών. Για το θέμα αυτό εξαιρετικά τοποθετήθηκε εκπροσωπώντας και το ΤΘ και τον ΣΑΤΕΑ (Σύλλογος Αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής) αλλά και των Συλλόγων Αναπληρωτών όλων των Ειδικοτήτων, η αντιπρόσωπός μας Ελένη Γοδέβενου. Το μικρό happening που έκαναν οι αναπληρωτές την ώρα που στο βήμα ήταν η Ελένη θα μείνει στα συν του συνεδρίου.


· Υπερψηφίσαμε την εισήγηση για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα πρωινά τμήματα των σχολείων όλης της χώρας. Το θέμα αυτό έλαβε ευρεία πλειοψηφία.

· Υπερψηφίσαμε την εισήγηση για το Νηπιαγωγείο και την ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης και υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο δημόσιο Νηπιαγωγείο.

· Για το πλαίσιο δράσης για την επόμενη συνδικαλιστική χρονιά καμιά πρόταση δεν υπερψηφίστηκε γιατί η κάθε παράταξη κατέβαζε το δικό της σχέδιο δράσης και μόνο αυτό υπερψήφιζε.

Κλείνοντας το σημείωμα αυτό σας γνωρίζουμε ότι στο επόμενο συνέδριο – 87η Γ.Σ. της ΔΟΕ, κατά την πάγια απόφαση του ΤΘ, θα συμμετέχουν οι δύο επόμενες αντιπρόσωποι που εκλέχτηκαν από τα αποτελέσματα των εκλογών της 31ης Μαΐου 2017 του Συλλόγου μας.

Σας ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι, καλή σχολική αποφόρτιση και δύναμη ώστε να παλέψουμε για ό, τι εκπαιδευτικά και οικονομικά δύσκολο μας περιμένει τον Σεπτέμβριο.

Οι αντιπρόσωποι του ΤΘ

Καλαθέρη Μαγδαληνή

Γοδέβενου Ελένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.