Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Παράτες...



Για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτό του σχολικού εκφοβισμού, θα περίμενε κανείς να οργανώνεται μια επιστημονική ημερίδα και όχι μια επικοινωνιακή φιέστα. Και όμως το είδαμε και αυτό. Στις 4 Μαρτίου και στα πλαίσια της ημέρας της αφιερωμένης στο σχολικό εκφοβισμό, στήθηκε εκδήλωση.
Το Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας έπρεπε να γεμίσει κόσμο. Συγκεντρώθηκαν λοιπόν οι διευθυντές και ένας ακόμη εκπαιδευτικός από τα περισσότερα δημοτικά σχολεία της Εύβοιας. Δεν προσκλήθηκαν απλώς, αφού η παρουσία τους κρινόταν απαραίτητη, σύμφωνα με το έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε. Εύβοιας. Αλλά και πάλι, μεγάλο το Αμφιθέατρο…
Βρέθηκε τότε νέα λύση. Η ημερίδα που το Υπουργείο Παιδείας οργάνωνε να θεωρηθεί και ως σεμινάριο ενός Σχολικού Συμβούλου και να αποφασιστεί να συμμετέχουν και επιπλέον εκπαιδευτικοί. Κάποια λοιπόν σχολεία έκλεισαν (με ποια κριτήρια άραγε;) και όχι μόνο γέμισε το Αμφιθέατρο, αλλά και ο παρακείμενος χώρος Συνεδριάσεων. Έτσι ήρθε ο κύριος Υφυπουργός της Παιδείας  στην εκλογική του περιφέρεια και με κατάμεστη την αίθουσα, χάρηκε.
Οι πολύωροι χαιρετισμοί που ακολούθησαν δεν γνωρίζουμε αν χαροποίησαν αντίστοιχα το ακροατήριο. Αν στο τέλος έμεινε κάτι στο μυαλό και στη συνείδηση των συγκεντρωμένων. Αν κατανοήθηκε ότι σε μία βίαιη κοινωνία με θύτη το ίδιο το κράτος και το αρμόδιο Υπουργείο είναι επόμενο να εκφοβούμεθα όλοι. Εκπαιδευτικοί και μαθητές. Αν προβληματίστηκε κανείς για το ότι η εκπαίδευση στην αναγνώριση και αποτροπή του φαινομένου ανάμεσα σε μαθητές, καθώς και ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, δεν είναι σχολικό μάθημα, ούτε τυχαία δραστηριότητα και κυρίως δεν είναι ημέρα αφιερωμένη στο θέμα.
Σημαίνει ευαισθητοποίηση και βιωματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα αισθήματα που γεννά, στους τρόπους αναγνώρισης θυτών και θυμάτων, στους τρόπους πρόληψης του φαινομένου. Και μετά σημαίνει πολύ σχολικό χρόνο, ο οποίος να βρεθεί ανάμεσα στο ασφυκτικό αναλυτικό πρόγραμμα. Και σημαίνει επιπλέον να μη βαθμολογείται η προσπάθεια, όπως δυστυχώς πρόσφατα είδαμε να επιβάλλεται η βαθμολόγηση των ωρών βιωματικών δραστηριοτήτων και ευέλικτης ζώνης από το myschool.
Και τα ερωτηματικά παραμένουν.
Σε τι χρησίμευσε ουσιαστικά η όλη εκδήλωση;
Πώς μπλέχτηκε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας να συνδιοργανώνει μια τέτοια φιέστα με το Υπουργείο; Και γιατί όταν το συνειδητοποίησε δεν κατήγγειλε   τη στημένη διαδικασία; Ποιους εξυπηρετεί η στάση αυτή τελικά; Και  το σημαντικότερο: αφού με πλειοψηφία το ΔΣ του Συλλόγου αποφάσισε την έκδοση ανακοίνωσης καταδίκης της μετατροπής μια επιστημονικής ημερίδας σε επικοινωνιακή εκδήλωση, γιατί δεν το έπραξε;
Μήπως τελικά δεν είμαστε ούτε τόσοι πολλοί, ούτε οι καιροί πρόσφοροι για να κοροϊδευόμαστε; 


Διαβάστε την ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας.
Διαβάστε την ανακοίνωση του Ενιαίου Ψηφοδελτίου Εκπαιδευτικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.