Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Ριτσώνα: τρία χρόνια χωρίς σχολείο.

 



Άρθρο του Χρήστου Αλεξίου
Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων Ριτσώνας
Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά από τη διοίκηση το κώλυμα να αρθεί το συντομότερο δυνατό, είτε μέσω του υπάρχοντος συστήματος είτε με την εξεύρεση εναλλακτικών μεταφοράς των ιδιαίτερα ευάλωτων αυτών πληθυσμών, που υφίστανται σοβαρή δυσμενή διάκριση.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Πολίτη, με αναφορά στα υπουργεία Παιδείας, Μετανάστευσης και Ασύλου και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Μάρτιο του 2022 επαναφέρει για πολλοστή φορά το θέμα «Αποκλεισμός από την εκπαίδευση μαθητών/τριών που φιλοξενούνται στη Δομή Φιλοξενίας της Ριτσώνας».

Ως εκ τούτου -πάντα κατά την αναφορά- «πάνω από 270 παιδιά-πρόσφυγες αποκλείονται από τη φοίτηση κατά το τρέχον σχολικό έτος εξαιτίας της έλλειψης μεταφοράς», παρότι «οι αρμόδιες αρχές υποχρεούνται να παράσχουν τα αναγκαία και επαρκή μέσα για την υποστήριξη και διευκόλυνση της σχετικής διαδικασίας». Η αποτυχία της διοίκησης να ανταποκριθεί ουσιαστικά στην υφιστάμενη ανάγκη καθιστά «πλασματική την εικόνα περί διασφάλισης από την πλευρά της πολιτείας του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, με τα αυξημένα ποσοστά εγγραφής τους σε σχολεία της χώρας».

«Βασικό πρόβλημα εξάλλου αποτελεί, σε πολλές περιοχές της χώρας μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου, ο τρόπος υλοποίησης των μεταφορών των μαθητών/τριών. Σε πολλές περιοχές ακόμη και μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέσω των Περιφερειών ή οι διαγωνισμοί είχαν κηρυχθεί άγονοι, με αποτέλεσμα οι μαθητές/τριες να μένουν εκτός σχολείου (λ.χ. δομή Μαλακάσας). Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται ότι 22 από τις 30 δομές που ανταποκρίθηκαν στο συγκεκριμένο ερώτημα του Συνηγόρου μέσω των ΣΕΠ ενημέρωσαν ότι αντιμετώπισαν πρόβλημα με την εξασφάλιση της μετακίνησης των παιδιών, με την έννοια ότι τα δρομολόγια δεν είχαν ξεκινήσει σε χρονικό σημείο πολύ μετά τον Οκτώβριο ή μέχρι και τον Φεβρουάριο σε ορισμένες περιπτώσεις (λ.χ. ΚΥΤ Λέρου, ΚΥΤ Σάμου, δομές Μαλακάσας, Οινοφύτων, Ριτσώνας, Φιλιππιάδας)».

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά από τη διοίκηση «το κώλυμα να αρθεί το συντομότερο δυνατό, είτε μέσω του υπάρχοντος συστήματος είτε με την εξεύρεση εναλλακτικών μεταφοράς των ιδιαίτερα ευάλωτων αυτών πληθυσμών, που υφίστανται σοβαρή δυσμενή διάκριση, με ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων που φέρουν την ευθύνη της διασφάλισης της πρόσβασης όλων των παιδιών στην εκπαίδευση και, γενικότερα, της συμμόρφωσης προς τις διεθνείς αλλά και εθνικές επιταγές».

Για πάνω από εκατό μαθητές Δημοτικού σχολείου που μένουν στη Δομή Φιλοξενίας της Ριτσώνας είναι η τρίτη σχολική χρονιά από τον Γενάρη του 2020 που δεν φοιτούν σε σχολείο. Τρία χρόνια χωρίς σχολείο!

Η Περιφέρεια της Εύβοιας με σχολαστική τυπολατρία επιμένει σε δεκάδες διαγωνισμούς μεταφοράς μαθητών, οι οποίοι βγαίνουν άγονοι κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Ο τελευταίος θα προκηρυχθεί γύρω στο Πάσχα και θα ολοκληρωθεί όταν τα σχολεία κλείσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ο υπεύθυνος αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, εκτός από τους διαγωνισμούς μεταφοράς, έχει διακριθεί στο παρελθόν για την επιστολογραφία του προς το υπουργείο Παιδείας με αίτημα τον αποκλεισμό των προσφύγων μαθητών από τα σχολεία της Χαλκίδας. Επίσης είναι φανερό ότι η «αποτελεσματικότητα» της Περιφέρειας βάζει σε σκέψεις τους πολίτες και για άλλα θέματα μείζονος σημασίας στην ήδη πολύπαθη Εύβοια.

Πρόσφατα, η πρόταση της Νίκης Κεραμέως για τη δημιουργία ευρωπαϊκής task force με στόχο την υποστήριξη της ουκρανικής εκπαιδευτικής κοινότητας, κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Παιδείας των κρατών-μελών της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη 16 Μαρτίου, έγινε δεκτή αμέσως. Πέρσι, περίπου τέτοιον καιρό, ο team leader του ΔΟΜ αντικαταστάθηκε, γιατί πήγε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Υεμένη, σε έναν πόλεμο που κρατάει αρκετά χρόνια, με πρωτοφανή πείνα, χολέρα και δυστυχία, για περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους. Φέτος, ένα επίκαιρο σκίτσο πραγματικά καυστικό μας ξαναθύμισε την Υεμένη. Ηταν ένα παιδί της Υεμένης πάνω σε έναν σωρό ερειπίων που είχε υψώσει την ουκρανική σημαία με το σχόλιο: «Ισως έτσι μας δουν κι εμάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.