Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

"Ιολίνα και Κορονάκος"

 
Μια ομάδα των θεραπευτριών του Τμήματος Παιδιών & Εφήβων του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, αποφάσισαν να απευθυνθούν στα παιδιά τα οποία πλήττονται σοβαρά από τον εγκλεισμό στο σπίτι. Είδαν πως ό,τι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μέχρι τώρα σχετίζεται κυρίως με γενικές συμβουλές προς τους γονείς. Θέλουν να απευθυνθούν στα ίδια τα παιδιά, να υποστηρίξουν τις δυνάμεις αυτοϋπευθυνότητας, να προσφέρουν βοήθεια για αυτοβοήθεια και για συνδιαμόρφωση των ειδικών συνθηκών στις οποίες είναι αναγκασμένη να ζει η οικογένεια. Θέλουν να αξιοποιηθεί αυτή η κρίση για την διαμόρφωση υπεύθυνων αυριανών πολιτών, με κριτική σκέψη και κυρίως με υγιή ψυχισμό.
Δημιούργησαν δύο παιδιά ήρωες την ΙΟΛΙΝΑ και τον ΚΟΡΟΝΑΚΟ. Είναι παιδιά Δημοτικού. Η μαμά είναι τραπεζικός και δουλεύει στο σπίτι, ο μπαμπάς είναι άνεργος μουσικός. Τα παιδιά είναι πρωταγωνιστές της αναπλαισίωσης. Αξιοποιούν την σοφία αρχαίων λαών (π.χ. «Ουδέν κακό αμιγές καλού») ώστε τα παιδιά να συνδιαμορφώσουν την νέα κατάσταση με την δική μας υποστήριξη.
Ενισχύεται με αυτό τον τρόπο η αυτοϋπευθυνότητα και η αξιοποίηση εγγενών δυνάμεων για επίλυση προβλημάτων και δημιουργικής διαμόρφωσης του περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο στοχεύουν και στην Μετά-τον-Κορονοϊό- εποχή με ενεργούς σκεπτόμενους πολίτες και όχι με ανθρώπους με κλονισμένη ψυχική υγεία. Τα δύο παιδιά παλεύουν καθημερινά να νικήσουν την ύπουλη πλευρά του Κορονοϊού που έχει εισβάλει ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και καταστρέφει τις μεταξύ τους σχέσεις.

Η συγγραφική ομάδα: 
Α. Καλαντζή-Αζίζι, Επιστημονικά υπεύθυνη Τμήματος Παιδιών & Εφήβων του ΙΕΘΣ, ομ. καθ. Κλινικής Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ
Α. Παναγιωτοπούλου, Ψυχολόγος, ΜSc Ψυχικής Υγείας, ΕΚΠΑ, EABCT accredited CBT Therapist
Κ. Σοφιανοπούλου, Ψυχολόγος, MSc Διαχείριση Στρες και Προαγωγή Υγείας, EKΠΑ, EABCT accredited CBT Therapist
Μ. Ελευθεριάδου, Ψυχολόγος, ΜSc Kλινική ψυχολογία και Ψυχική υγεία, University of Sussex, EABCT accredited CBT Therapist
Eπιμέλεια κειμένου: Κ. Πουλάκη-Ευταξιοπούλου, Ειδική Παιδαγωγός, M.Ed Ειδικής Αγωγής, University of Manchester

Το υλικό αποτελείται από το βιβλίο, τα επεισόδια, υλικό για γονείς, υλικό για εκπαιδευτικούς και βιντεάκια στο you tube. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.