Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Ένα πανόραμα Ιστορίας.

«ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ»: ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.

Αναδημοσίευση από το elculture

Μια ματιά στο τι συνέβαινε στον υπόλοιπο κόσμο την εποχή που οι Έλληνες, πάλευαν για την ελευθερία και την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Ένα βιβλίο παγκόσμιας Ιστορίας για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, στο οποίο συνομιλούν μέσα από θεματικές ενότητες το «κέντρο» και η «περιφέρεια» αναδεικνύοντας ομοιότητες και διαφορές. Το βιβλίο είναι το δεύτερο στη σειρά «Λίγο πριν, λίγο μετά το 1821», στην οποία κυκλοφορεί το βραβευμένο με Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων «Καθημερινές ιστορίες για τα καράβια», του Βασίλη Κρεμμυδά. Το νέο βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο κυκλοφορεί με επιστημονική επιμέλεια των Μανώλη Πατηνιώτη και Αριστοτέλη Τύμπα του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ.

Η Γαλλική και η Αμερικανική Επανάσταση συγκλονίζουν ολόκληρο τον κόσμο, από τα Βαλκάνια έως τη Λατινική Αμερική, και φέρνουν στο προσκήνιο νέες ιδέες, νέες κοινωνικές ομάδες, νέες ισορροπίες. Τον ίδιο καιρό, εξερευνητές, με τα ταξίδια τους, διευρύνουν τα όρια του παγκόσμιου χάρτη, ενώ επιστήμονες, μέσα από την παρατήρηση και το πείραμα, διευρύνουν τα όρια της γνώσης. Ήταν μια αληθινά συγκλονιστική εποχή! 
Ο κόσμος αλλάζει, λίγο πριν, λίγο μετά το 1821. 

Η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία για παιδιά και νέους στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Δίδαξε Ιστορία και Λογοτεχνία σε παιδιά του Δημοτικού στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γράφει κριτική παιδικού και εφηβικού βιβλίου στο ηλεκτρονικό
περιοδικό Ο Αναγνώστης. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων γνώσεων για παιδιά θέματα από την αρχαία τη βυζαντινή αλλά και τη νεότερη Ιστορία Έχει τιμηθεί για δικά της βιβλία αλλά και για μεταφράσεις νεανικής λογοτεχνίας. Στις εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ έχει εκδώσει το βιβλίο «Στην αγορά των αρχαίων Αθηναίων».
Ο σχεδιασμός της έκδοσης έγινε από τον Δημήτρη Χαλκιόπουλο.  Ασχολείται με τη γραφιστική από το 1989. Από το 1995 σχεδιάζει κυρίως εκδόσεις και εκπαιδευτικά βιβλία για παιδιά. Έχει ασχοληθεί συστηματικά με τον σχεδιασμό φυσικών και ψηφιακών περιβαλλόντων με εφαρμογή κυρίως στην εκπαίδευση και την προώθηση των βιβλίων. Το 2007 μαζί με την Ε Βοκοτοπούλου δημιούργησε και έκτοτε διαχειρίζεται το e­-περιοδικό για το παιδικό βιβλίο και την ανάγνωση bookbook.gr. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες εκδότες, το ΕΚΕΒΙ τη δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, το Future Library, και πρόσφατα με το ΚΠΙΣΝ για τον σχεδιασμό του δανειστικού τμήματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Αναλυτική κριτική της ομότιμης καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Άντας Κατσίκη-Γκίβαλου εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.