Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Τοποθέτηση των Αιρετών των Εκπαιδευτικών εν Δράσει στο Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών

ΕΝΩ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει να υπόσχεται αλλαγές και διορισμούς στην Παιδεία , όλα αυτά σκοντάφτουν πάνω στις μνημονιακές δεσμεύσεις και ειδικότερα στις προτάσεις του ΟΟΣΑ που θα πρέπει μέχρι την άνοιξη να έχουν επικαιροποιηθεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την ψήφιση του 3ου μνημονίου, συνεχίζει την υλοποίηση του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου για την Εκπαίδευση, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Ζητήματα όπως, μείωση της χρηματοδότησης στην εκπαίδευση, αξιολόγηση, δεύτερο σχέδιο Αθηνά II, σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νέο μισθολόγιο που έρχεται. Την 1η Φεβρουαρίου θα τοποθετηθούν στις θέσεις τους οι νέοι διευθυντές Εκπαίδευσης με διαδικασίες εξπρές και επαναφορά της πελατειακής, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, συνέντευξης . Στο πλαίσιο αυτών των κατευθύνσεων εντάσσεται η αποστολή και ο ρόλος των στελεχών Εκπαίδευσης, ο οποίος είναι να εφαρμόζουν πιστά την κυβερνητική πολιτική. Γι' αυτό το ρόλο αξιολογούνται. Τα "πρώτα βιολιά", σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την "αξιολόγηση", είναι οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των νομών και οι Σχολικοί Σύμβουλοι. Με βάση τη θέση του συνδικαλιστικού κινήματος οι αιρετοί του ΑΠΥΣΠΕ Στερεάς Ελλάδας με τη κίνηση Εκπαιδευτικοί Εν Δράσει τοποθετούνται απέναντι στο ρόλο των Διευθυντών Εκπαίδευσης και ενάντια στην «αξιολόγηση» .

Παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας
  •  για συλλογικά και αιρετά μέλη στα υπηρεσιακά συμβούλια εκλεγμένα από τους εργαζόμενους του χώρου που θα συνοδεύεται όμως με την αλλαγή του ισχύοντος νομικού πλαισίου
  • συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη στελεχών που θα υπηρετούν τα οράματα και τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  • δεν παίζουμε μικροκομματικά παιγνίδια και δε "μαγειρεύουμε"όπως έκαναν και θα κάνουν κάποιοι συνδικαλιστές μαζί με τους εκάστοτε κυβερνητικούς παράγοντες
  • πιστεύουμε και το δείχνουμε έμπρακτα με τη καθημερινή μας δράση στον ακηδεμόνευτο και αδέσμευτο συνδικαλισμό και δεν προωθούμε το ρεβανσισμό και τα «δικά μας παιδιά».
  • στηρίζουμε την αξιοκρατία, την ισονομία και τη διαφάνεια οι οποίες επιτυγχάνονται εάν αποδεσμευθεί πλήρως η επιλογή από την εκάστοτε διοίκηση. Π.χ. αντί να ορίζονται οι καθηγητές του Πανεπιστημίου θα ήταν δυνατόν να κληρώνονται από το σύνολο των μελών Δ.Ε.Π. (Παιδαγωγικών Σχολών και Διοίκησης της Εκπαίδευσης).

ΟΜΩΣ το Υπουργείο Παιδείας της σημερινής κυβέρνησης αντί να φέρει τον πλήρη εκδημοκρατισμό στη στελέχωση της Διοίκησης, λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση όλων των εκπαιδευτικών, οπισθοδρόμησε. Με λίγα λόγια :
  • η συνέντευξη που προστέθηκε αποτελεί αναξιοκρατικό κριτήριο και διαβλητή διαδικασία. Η ολιγόλεπτη συνέντευξη και η υποκειμενική βαθμολογία θίγει τις όποιες καλές προθέσεις. Αυτοί που την κατήγγειλαν, την επανέφεραν «εν μια νυκτί» και μάλιστα συγκρότησαν Συμβούλια με αδιαφανή τρόπο.
  • αποκλείεται ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων νηπιαγωγών και δασκάλων που είναι Προϊστάμενοι ολιγοθέσιων καθώς επίσης αποκλείονται και όλοι οι άλλοι εκπαιδευτικοί. Αυτή είναι επιλεκτική και περίεργη επιλογή που αποδεικνύει έλλειμμα δημοκρατίας.
  • οι υποψήφιοι που δεν συγκεντρώνουν το 20% συνεχίζουν κανονικά
  • οι δύο αιρετοί του κλάδου θα ήσαν τρεις σύμφωνα με τη μετεκλογική εξαγγελία
  • η συνέντευξη πραγματοποιείται μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας. Το γεγονός αυτό δε συμβάλλει στη διαφάνεια της διαδικασίας.

Διαχρονικά οι διευθυντές εκπαίδευσης κατέχουν πολιτική θέση γιατί είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν και να προωθούν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. ΕΜΕΙΣ οι αιρετοί που συμμετέχουμε στα υπηρεσιακά συμβούλια δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι από τους συναδέλφους μας να παίξουμε το ρόλο του κριτή, του αξιολογητή αλλά και του τιμωρού των υποψήφιων, πολλοί εκ των οποίων θα παραμείνουν συνάδελφοί μας. Υπενθυμίζω ότι ο ρόλος των αιρετών είναι να παρακολουθούν τη Διοίκηση, να παρεμβαίνουν και να ενίστανται όπου χρειάζεται, να προωθούν θέσεις και προτάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος. Δεν συνδιοικούν, διεκδικούν με κινηματικούς όρους, όπως υποστηρίζουν οι περισσότερες παρατάξεις. ΤΕΛΟΣ θεωρούμε ότι δεν είναι δική μας δουλειά να πούμε στο εκλεκτορικό σώμα τι οφείλει να πράξει – πρέπει να σκεφτεί το ίδιο τι βίωσε τα προηγούμενα χρόνια και τι θα αντιμετωπίσει εντός του 2016. Εμείς απλά οφείλουμε να ενημερώσουμε. ΜΕ ΒΑΣΗ τα παραπάνω οι αιρετοί οι οποίοι έχουμε εκλεγεί στο ΑΠΥΣΠΕ Στερεάς Ελλάδας με τη στήριξη της κίνησης «Εκπαιδευτικοί Εν Δράσει» δεν μπαίνουμε στη διαδικασία της αξιολόγησης των υποψήφιων διευθυντών εκπαίδευσης και δεν βαθμολογούμε. Γι’ αυτό τη στάση μας τη γνωστοποιούμε και την κοινοποιούμε πριν τη ψηφοφορία. Βάζουμε παύλα (-) σε όλους τους υποψήφιους.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΠΥΣΠΕ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»

Οι Αιρετοί ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ και ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΤΑΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.